Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bělá u Jevíčka (obec) [8546]



Ves byla pravděpodobně založena Slovany. Má ve znaku tři srdce a pod nimi snop obilí. Znak obce dokládá, že to byla slovanská zemědělská ves.

Poprvé je zmiňována jako Alberndorf (z něm.) roku 1258, kdy se stahuje pod soudní pravomoc města Jevíčka. V roce 1396 se jejím držitelem stal Sulík z Radkova. Ten ji ještě téhož roku prodal Augustiniánskému klášteru v Jevíčku. Roku 1530 Berthold z Lípy obnovuje rychtáři privilegium na jeho svobodný lán v Bělé. Po zrušení jevíčského augustiniánského kláštera roku 1784 prodal náboženský fond roku 1789 Bělou se Skočovou Lhotou a Roudkou k panství borotínskému.

Samotná obec se rozkládá v malebném údolí Malonínského potoka, který tvoří přirozenou hranici tří osad: Bělé, Malonína a Smolné. Na levém břehu dostala osada jméno Bělá podle bělení plátna utkaného ze lnu. Malonín, ležící na pravém břehu, je pojmenován podle prvního osadníka jménem Maloň. Poslední osada, kolem níž se v lese sbírala smola, se nazývá Smolná. Bělá patřila pánům z Jevíčka, ale Malonín a Smolná přináleželi k panství Velkých Opatovic. V současnosti na území žije 361 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bělá u Jevíčka (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)