Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chrást (obec) [8519]



Obec Chrást leží 15 km severovýchodně od centra Plzně na křižovatce cest od Plzně, Třemošné, Stupna a Dýšiny, v malebné krajině, jejíž krásu umocňují romantická zákoutí na řece Klabavě i Berounce.

Vzhledem ke své poloze, vhodnému silničnímu, autobusovému i železničnímu spojení s Plzní a Prahou se stala obec rekreační zónou Plzně. Od dubna do září se Chrást stává druhým domovem chatařům a chalupářům. Pohostinnosti obce využívají v létě i turisté a hlavně vodáci, kteří při sjíždění Klabavy obdivují 38 metrů vysoký železniční most, postavený při budování železniční trati do Stupna v roce 1863, který byl svého času druhým největším mostem rakouského mocnářství. Byl postaven dle projektu známého architekta pana G. Eifella. Tábořiště „Na Závrtku“ u řeky Berounky je nejznámějším východiskem pro splutí řeky Berounky.

V obci je provedena plynofikace, telefonizace, nově byly elektrifikovány okrajové části obce. V roce 1997 byla dostavěna druhá čistička odpadních vod a nyní probíhá další etapa výstavby kanalizace. Tyto investice do infrastruktury mají především za cíl zajistit podmínky pro příjemné bydlení a podpořit příliv trvale bydlících občanů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chrast (město) Chrudim
obec, osada Chrást (obec) Nymburk
obec, osada Chrást (obec) Příbram
obec, osada Chrást (obec) Plzeň-město
obec, osada Chrást (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)