Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zavidov (obec) [8515]



Zavidov odedávna patřil ke statkům královského hradu Křivoklát. V roce 1360 byl postoupen králem Karlem knížeti Janovi, synu rýnského falckrabího Rudolfa II. k užívání jako ves příslušející k hradu Angerbach. Ves zahrnovala lán dědin, vysázená právem manským, a krčmu výsadní se čtyřmi podsedky při Zemské cestě z Prahy do Rakovníka a dále na Rabštejn, Loket a Cheb.

          V roce 1458 tehdejší majitel Augustin z Václav rozdal lán půdy právem zákupním devíti osadníkům. U krčmy zřídil rychtu a upustil od manství. Ve vsi bylo 11 osedlých pololáníků. Poté ves často měnila majitele. Před rokem 1620 zde bylo 15 obydlených stavení.

          Rok 1620 byl pro obce západně od Rakovníka velmi kritickým rokem. V tomto roce se císařská armáda, čítající 50 000 mužů, utábořila nad obcí Senomaty a odtud po dobu jednoho týdne dorážela na město Rakovník. Jako vedlejší činnost provozovali vojáci plenění a vypalování okolních obcí. Ani se Zavidovem tomu nebylo jinak. Osídlení a obnova obce probíhaly velmi pozvolna. Po válce zde zůstalo obsazeno pouze 31 obyvatel. Kolem roku 1700 zde byly opět v provozu kovárna, výsadní hospoda a rychta, statky a chalupy byly obydleny.

          Roku 1778 zde žilo 10 sedláků, 3 chalupníci a 12 domkařů.

Zavidov patří ke středně velkým obcím mikroregionu Čistá - Senomaty. Západní polovina obce má zachovaný starobylý půdorys. Nověji osídlené území na východě obce poblíž rušné silnice druhé třídy má ráz spíše městské výstavby, která ale byla provedena v daném prostředí poměrně citlivě.

          V západní části obce naleznete rozlehlou a dobře ozeleněnou náves s mnohými zachovanými lidovými stavbami. Stavby jsou pravděpodobně z 19. století. Na návsi se také před čp. 38 nachází kříž ze saského kamene se žulovým stupněm. Byl zhotoven v roce 1879 A. F. Vodianským z Teplic. Postavení kříže vyžadovalo nákladu 140 zlatých, což bylo uhrazeno z dobrovolné sbírky po obci, vykonané z popudu Karla Švarce z čp. 40. Kříž posvětil farář František Nosek z Petrovic. Uprostřed obce proti čp. 5 stála stará zvonice, která však byla v roce 1903 rozbourána při stavbě silnice k hasičskému skladišti. Nyní se uvažuje o jejím obnovení.

          Dobrý vliv na život v obci mělo postavení železnice a nádraží v roce 1898, kterým bylo zajištěno spojení s Rakovníkem.

          O kulturní ruch v obci se postarali občané založením "Čtenářsko-hospodářské besedy" v roce 1883. V roce 1890 zde vznikl též Sbor dobrovolných hasičů.

          V obci byla postavena v roce 1978 mateřská škola s kapacitou pro 60 dětí. Pro nedostatek dětí byla tato budova prodána pro potřeby Sociálního ústavu Šípy. Nyní se zde nachází Domov Domino, poskytovatel sociálních služeb se sídlem Zavidov čp. 117, který byl do Zavidova přemístěn z obce Šípy. Pro potřeby mateřské školy byla zakoupena a zrekonstruována nová, menší budova ve velmi pěkném prostředí v parkovém centru obce. V nové podobě slouží školka od roku 1996.

          Na prostranství před školkou se nachází Pomník obětem války 1914 až 1918. Je charakteristický svým trojitým podstavcem, dopředu zaobleným symbolem pochodně a nahoře umístněným lvem. Zpředu je přetřený cementovým potěrem. Pořízen byl zdejšími občany v roce 1922.

          K obci náleží též hřbitov s nově zrekonstruovanou kapličkou. Nachází se nad obcí, po pravé straně silnice směrem na Krakovec.

          Výstavbou vodovodu byla v devadesátých letech minulého století vyřešena jedna z klíčových otázek dalšího rozvoje obce.

          V roce 1995 byl založen v Zavidově fotbalový klub, který se postupně stal nejaktivnější organizací v obci. V té době byly zakoupeny pozemky pro stavbu fotbalového hřiště a v roce 2002 zde došlo k prvnímu slavnostnímu výkopu. Nyní je sportovní areál vybaven i moderními fotbalovými šatnami s příslušenstvím, které byly otevřeny slavnostně v roce 2005 u příležitosti 10. výročí založení klubu. Vedle šaten bylo v roce 2007 vybudováno dětské hřiště a zabudovány stoly a lavičky pro posezení.

          V těsné blízkosti sportovního areálu se nachází nový soukromý jezdecký areál.

          Zavidov je v současné době živá, po mnoha stránkách rozvíjející se obec. Ze sféry podnikatelské zde můžete nalézt výrobnu čistících prostředků QALT. V rámci zemědělství prosperuje výkrmna drůbeže, ve které firma STAVOTHERM Praha, s.r.o. zahájila provoz bioplynové stanice a ekologické výroby elektrické energie. Své služby nabízí Hostinec U Marků, který se nachází s prodejnou potravin u železničního přejezdu.

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zavidov (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)