Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Velká Chmelištná (obec) [8512]



Obec Velká Chmelištná byla založena kolem roku 1280. Leží na území bývalých Sudet.Je obklopena ze tří stran rozsáhlými lesy, čož ji řadí mezi tak zvaný houbařský ráj.

Zachovalo se zde mnoho cenných lidových staveb. Nejzájímavější stavbou v obci je zemědělská usedlost z hrázděného zdiva, která byla postavena v roce 1680 ve stavebním slohu baroko. Dominantu obce tvoří původně gotický kostel sv.Bartoloměje ze 14. století. Roku 1774 byl přebudován do pozdně barokní podoby a poslední rekonstrukce je z roku 1852. Jeho novobarokní věž je hodnocena jako nejkrásnější věž na okrese Rakovník. Kostel je vidět téměř ze všech míst katastru a spoluvytváří harmonický obraz obce.

Pro obec je typická rozlehlá a široká náves, kde se nalézá trojice rybníků. Podél návsi jsou zachovány tradiční statky s vjezdovými branami a hospodářskými staveními. Na východní straně obce, u Čočkova rybníka, jsou patrny zbytky opevněného hradiště s obranným příkopem.

Okolní rozvolněná krajina je velmi malebná, s vysokým podílem borových a smíšených lesů, luk a pastvin. Katastr byl zahrnut pro svojí krajinářskou a přírodovědeckou hodnotu do Přírodního Parku Jesenicko. Mezi zajímavosti tohoto přírodního parku patří i mnohé žulové balvany, kamenná stáda a viklany.

Na sever od obce vede borovými lesy cesta na zámeček Sv.Hubert. Jedná se o lovecký zámeček postavený počátkem 18. století Černíny z Chudenic, v jejichž majetku se nacházel až do roku 1945. Patrová stavba má osmiboký půdorys, nahoře je zakončena tzv. lucernou a korouhvičkou s jelenem. V době, kdy se na Sv.Hubertu pořádaly hony, vedlo od zámku osm průseků a hlídka v lucerně dávala otočením korouhvičky znamení, kterým směrem zvěř proběhla.

Dnes zámeček slouží jako sídlo lesní správy a některé průseky se zachovaly jako lesní cesty.

V obci Velká Chmelištná je velmi činný spolek dobrovolných hasičů, který každou druhou sobotu v červenci pořádá Memoriál Jiřího Uvíry. Jedná se o soutěž hasičů spojenou se zábavným programem, který bývá ukončen seskokem parašutistů.

K obci patří osada Hůrka, která vznikla ve středověku jako osada hornická. Těžilo se zde stříbro. Ještě dnes jsou v lesích patrny zbytky po důlní činnosti.

Na území žije 61 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Velká Chmelištná (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)