Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rynholec (obec) [8494]



První zmínka o obci Rynholec pochází z 21. září roku 1330, kdy Dittrich ze Stochova prohlásil, ze všechno v Rynholci, co tam měl, prodal panu Proboštovi a celému konventu jeptišek u sv.Marie Magdalény v Újezdě před pražským předměstím a Mikuláši, řečenému Weys, pražskému měšťanu Konrádovi řečenému Gimusel a jejich dědicům za 309 kop grošů, jak je v deskách zemských podrobněji obsazeno. Všichni, kdo se v minulosti zabývali obcí a jejím jménem, se shodně domnívají, ze vznikla ve 13. nebo na počátku 14. století. Autor podepsaný šifrou Er. psal v roce 1927 ve Vlastivědném sborníku okresu slánského a no-vostrašeckého, že jméno Rynholec vzniklo nejspíše od německého Reinholz, tedy česky rýnské dřevo a tento svůj výklad se snažil vysvětlit tak, že to jméno dali osadě první kolonisté, Němci z Porýní, jako evokaci na svou rodnou zemi. Tento výklad sice nepostrádá nápaditosti, ale zdá se nám poněkud násilný.
Mnohem pravděpodobnější je výklad Profousův, který usoudil, že jméno Rynholec vzniklo přivlastňovací příponou -jb z osobního jména Ryn(h)olt a znamenalo Ryn(h)oltův, tj. dvůr. A odtud pak, podobně jako je k výrazům ve dvorci, do dvorce první pád dvorec, vznikl nominativ Ryn(h)olec. V urbáři smečenského panství z roku 1590 je už psáno s -h- Rynholecz. Významný regionální badatel F. Vacek se domníval, že osada Rynholec vznikla ve druhé polovině 13. století. Svůj závěr odvozoval z polohy a tvaru osady. Především vycházel z toho, že lánová soustava polností, o níž pojednáváme ještě dále, se nevyskytuje dříve než ve 13. století, dvě řady statků podél cesty napříč návrší od severního boku k jižnímu jsou netypické pro staré české vesnice. Konečně také se vyslovil ke jménu osady: domníval se, že vzniklo z osobního jména Reinhold v některé ze svých podob. Jmenoval se tak asi zakladatel vsi a odtud tak pojmenování Rynholec. V podstatě sním souhlasíme.
Z bouřlivé doby husitského hnutí mezi lety 1420-1437 nemáme žádnou písemnou zprávu. Jenom jeden hmotný pramen se nám zachoval. Na katastru obce, v areálu závodu Prefa, byla v minulém století nalezena bronzová monstrance, dříve pozlacená, jež pochází z první poloviny 15.století. Dostala se sem zřejmě při průchodu husitských vojsk. Dnes je vystavena v expozici archeologie ve Vlastivědném muzeu v Novém Strašecí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rynholec (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)