Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Petrovice (obec) [8483]



Obec Petrovice leží na místě mezi dvěma původními osadami , tyto osady se jmenovaly Hlivojedy a Jezvec (Jezevce) .

Hlivojedy stály v místech petrovického hřbitova , sídlila v nich vladická rodina neznámého erbu. První písemná zmínka je z roku 1360. V Oplotech zemřela vdova po Oldřichovi a její dědiny spadly na krále , ten dal je v dědictví Markvartovi z Hlivojed a jeho bratřím. V Hlivojedech se často střídali majitelé a ves byla rozdělena až na tři díly . Roku 1506  je zdědil Jindřich z Chmelic , který téhož roku zemřel a proto připadly jako odúmrť králi . Král Vladislav postoupil ves jeho sestře Kateřině a jejímu muži Petru Holému z Chrástu.

 

Jezevce  stály  v místech mezi Petrovicemi a Novým Dvorem.První písemná zmínka o této vsi je z roku 1383. Tohoto roku zemřeli Vachek a Bohuněk, jejich dědiny připadly králi a ten je daroval Maršíkovi Nadřínkovi z Drasovic. Ješek z Jezvec a jeho manželka Zdeňka kladli proti tomu odpor , dokazujíce příbuzenství se zemřelými. Ješek se vyrovnal s Nadřínkem a ujal se sám vsi Jezevce. V husitských válkách byla ves zcela vypálena  a zarostla lesem.Od roku 1499 držela pustou ves Justina z Holešovic, která ji roku 1510 prodala Petru Holému z Chrástu

 

Petr Holý z Chrástu po získání obou původních vsí založil uprostřed nich ves novou , která nese jméno po svém zakladateli Petrovice . V této vsi byl dvůr poplužní, při něm tvrz, pivovar,krčma výsadní a sedm stavení.Poněvadž Hlivojedy i Jezevce byly lénem křivoklátským byl držitel Petrovic povinen podle potřeby poslat na hrad dva oděnce na koních.První písemná zminka o Petrovicích je z roku 1520. Petr Holý byl od roku 1514 úředníkem a v létech 1520 – 1528 hejtmanem na Křivoklátě, v erbu měl půlený štít nahoře zlatý a dole červený. Roku 1542 prodal Petrovice Václavu Dlaskovi ze Vchynic a ten hned přijal léno na Hlivojedy.Jeho syn Radoslav prodal roku 1587 Petrovice Ferdinandovi z Renšperka a Držkovic. Renšperk koupil hrad Krašov a Petrovice prodal roku1589 Havlovi Hrobčickému na Holešovicích.Hrobčičtí byli luteráni a za odboje proti králi Ferdinandovi se postavili na stranu českých stavů. Roku 1623 byli odsouzeni ke ztrátě jedné třetiny jmění a Petrovice jim byly odňaty . Poté byly prodány Janu Celerovi z Rosenthalu. Ten je prodal roku 1638 Aleně Marii Vchynské.Petrovice často střídaly majitele a roku 1709 je koupil Jan Josef z Valdštejna. Ten zde postavil kostel, faru, školu, lázeň ovčín, myslivnu , při dvoře sýpku ,stodolu , stáje a dvůr přestavěl na zámek , v něm zřídil domácí kapli sv. Michala. Roku 1732 koupil Petrovice Jiří Olivier ,hrabě Wallis. Tento rod držel Petrovice až do roku 1883 , kdy byly prodány v dražbě.Roku 1899 je koupil Max Egon kníže z Fürstenberka na Křivoklátě.   Fürstenberkové vlastnili Petrovice  do roku 1923 kdy byla provedena pozemková reforma.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Petrovice (městská část) Liberec
obec, osada České Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice (osada) Jeseník
obec, osada Petrovice (obec) Bruntál
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Labem
obec, osada Petrovice (obec) Hradec Králové
obec, osada Petrovice u Karviné (obec) Karviná
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice u Sušice(obec) Klatovy
obec, osada Petrovice (obec) Blansko
obec, osada Petrovice I (obec) Kutná Hora
obec, osada Petrovice II (obec) Kutná Hora
obec, osada Velké Petrovice (obec) Náchod
obec, osada Hraničné Petrovice (obec) Olomouc
obec, osada Praha - Petrovice (městská část) Praha hl.m.
obec, osada Petrovice (obec) Třebíč
obec, osada Petrovice (obec) Příbram
obec, osada Petrovice (obec) Rakovník
obec, osada Petrovice (obec) Znojmo
obec, osada Petrovice (osada) Jihlava
obec, osada Petrovice (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)