Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Olešná (obec) [8479]



Obec Olešná byla zřejmě založena mezi prvními osadami po příchodu Čechů na Říp. Svědčí o tom samotný název obce, který byl odvozen od olší, jež kdysi v hojné míře rostly ve vlhkém údolí, v němž obec vznikla. Jméno zakladatele ani rok založení není znám jako u většiny obcí. Dle pověsti však Olešná vyhořela a nově zbudovaná obec je situována východněji.

Původně Olešná patřila ke královskému panství křivoklátskému. Roku 1353 a to dne 7.5. postoupil císař Karel IV. Jako český král Karel I. Olešnou spolu s Bratronicemi, Žilinou a Krupou mansionářům (kněžím s určitými povinnostmi) při kostele sv. Víta na Pražském hradě.

V době husitských válek připadl statek Olešná r. 1478 králi Vladislavovi II., ten daroval Olešnou rytíři Jiřímu z Ebersdorfu (Násilé), který byl hejtmanem křivoklátským. Jiří z Ebersdorfu r. 1520 vystavěli pivovar, který Fürstenberkové přestavěli r. 1850 na lihovar.

Za zmínku také stojí, že Olešná a její nejbližší okolí bylo dějištěm předehry bělohorské bitvy. V té době přešla Olešná do vlastnictví Kryštofa Jaroslava Krakovského z Kolovratu. Kolovratové měli Olešnou ve vlastnictví do roku 1671. V 17. a 18. století se vystřídalo několik majitelů olešenského statku.

Roku 1836 koupil Olešnou Karel Egon – panující kníže z Fürstenbergů. Roku 1925 byla pozemkovou reformou rozparcelována jako zbytkový statek a přešla do majetku města Rakovníka. Pro neutěšené finanční poměry prodalo město Rakovník r. 1934 zbytkový statek se zámkem p. Ing. Karlu Gallerovi – generálnímu řediteli České uhelné společnosti v Praze. Lesy zůstali majetkem města Rakovníka. Po smrti majitele přešel zbytkový statek na dědice sourozence p. Gallera a po r. 1948 by zestátněn a v zámku a přilehlých budovách byla zřízena strojní a traktorová stanice. V současné době byl zámek vrácen potomkům p. Gallera a je zatím nevyužitý.

Obec Olešná má přes 500 obyvatel. Jsou zde vybudovány nové sítě pro připojení na kanalizaci, vodu, plyn a tím i příležitosti pro výstavbu domů v klidné oblasti blízkosti Rakovníka. Nachází se zde obchod se smíšeným zbožím, restaurace a sportovní areál s fotbalovým hřištěm.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Olešná (obec) Písek
obec, osada Olešná (obec) Beroun
obec, osada Olešná (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Nová Olešná (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Olešná (obec) Pelhřimov
obec, osada Olešná (obec) Rakovník
obec, osada Olešná (část obce) Havlíčkův Brod



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)