Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nesuchyně (obec) [8475]



První zmínka o obci je z r. 1360. Nesuchyně byla reprezentativní bohatou obcí v úrodné chmelařské oblasti, v rovinatém terénu. Dnes má 400 obyvatel a 164 domů. Návesní prostor je pravidelný, velmi prostorný - 500x150m. Návsí protéká potok a jsou zde dva velké rybníky. Po obvodě návsi byly zemědělské usedlosti, umístěné většinou štítem do návsi. Jak se nedostávalo stavebního místa pro nové usedlosti, začala se drobnější ostrůvkovitou chudší zástavbou zastavovat i náves

        V centrální části návsi je kostel sv. Markéty, nyní je rekonstruována střecha, s volným prostorem kolem. Hřbitov je situován mimo kostel jižně pod obcí. Náves původně nebyla ozeleněna - osázení zeleně spadá do pozdějšího období okrašlovacích spolků. Postupně se náves zastromovovala stále více, takže dnes celý tento původně uvolněný prostor vnímáme jako severní a jižní téměř ulicový prostor s kulovitými stromky, který nemá optické propojení. Nicméně zeleň vytváří dojem monumentálního parku, zvláště v její jižní části s rybníky.

        Obec má vybudovaný vodovod. Je zde několik obchodů, dvě hospody "U Dochvátů"a "V Sokolovně", v nichž v jedné se vaří, mateřská škola, knihovna, sokolovna s tělocvičnou, velmi pěkné a početné památky lidové architektury z tradičního opukového zdiva. V obci působí hasiči, myslivci, rybáři, spolek pro chov včelstev, hraje se zde stolní tenis, volejbal a nohejbal.

        K nám se dostanete ze železniční zastávky Muťejovice nebo po silnici přímo sjezdem z Karlovarské.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nesuchyně (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)