Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Milostín (obec) [8470]



Obec Milostín leží severozápadně od města Rakovník, na pohraniční čáře okresu Rakovník a Žatec. Je původu prastarého - pohanského. Jeho vznik se datuje do 12. století, přesněji kolem roku 1100, kdy při stavbě hradu Křivoklát je již o něm zmínka. O vzniku obce se dozvídáme z pověstí, kde na pozemku zvaném "Na rovinách" stál v dobách pohanských hrad, který založil jakýsi Milosta a dle něj pak nazvané podhradí - osada Milostín. Je možné, že tento Milosta pocházel z rodu Krakova a postavil zde hrad proti nepokojným Lučanům. Jiná pověst praví, že v místě obce bylo velké stromořadí vrb a olší, které dávaly milý stín, od toho pak odvozen název obce Milostín.

Zápisy v obecní kronice, která je nepřetržitě vedena od roku 1836 zaznamenávají, že zde žije 190 obyvatel, ale o 50 let později je to již obyvatel 644. obec postavila novou školu. Hlavním zaměstnáním je zemědělství, ale zůstávají zde i řemesla, je zde kovář, kolář, švec, zedník, ale i porodní bába. Rychlý rozmach obce je zaznamenán od roku 1900. V obci byl založen Sokol a svépomocí postavena Sokolovna, rozvíjí se činnost Hasičského sboru, k obci je přivedena "Buštěhradská dráha" a připojena osada Povlčín. Pracuje ochotnické divadlo, v obci je 6 hospod a 4 krámy zvané "koloniál". Byl zde i kostel uprostřed obce, jenž vyhořel. Na jeho obnovu však nebylo dostatek peněz.

Zemědělství se zde specializuje na pěstování chmele a pro jeho zpracování byl postaven nový závod, který bohužel také v roce 1944 vyhořel. Největší výstavba rodinných domů byla po první světové válce v počtu 35 a největší počet obyvatel 742 v letech 1939 - 1940 z důvodu, že se vracejí občané z pohraničí zabraného němci. Po druhé světové válce je zaznamenán větší rozkvět obce. Je vybudována kanalizace, vodní nádrž, asfaltové silnice, obnoveno hřiště kopanou, je zde škola i školka. Pro potřeby zemědělské jsou to sušičky i česačky chmele. Byl postaven i nový obecní úřad. Obec má také autobusové spojení s Rakovníkem i Prahou. Na nový vodovod zásobovaný prameny z Povlčína jsou napojeny i obce Svojetín a Janov. Obec zažila i kolektivizaci zemědělství, ale i zrušení, omezení pěstování chmele, odliv obyvatel i zrušení školy a školky.

Dnes žije v obci včetně osady Povlčín 258 obyvatel a 65 chalupářů. Obec řídí sedmičlené obecní zastupitelstvo, sdružené v regionu Podžbánsko a všem oznamuje, že ke klidnému žití ve stále lepším životním prostředí je zde i stále milý stín.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Milostín (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)