Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jesenice (město) [8449]



Jesenice se nachází v nejzápadnějším cípu Středočeského kraje na rozhraní s kraji Plzeňským a Ústeckým, přibližně 20 km západně od města Rakovník. Městečko leží v Rakovnické pahorkatině v nadmořské výšce 459 m. n. m. (náměstí).

Nejvyšším bodem Jesenicka je Lhotský vrch 606 m. n. m. Naopak za nejnižší místo je považováno dno Rakovnického potoka u Oráčova, kde se dostáváme na 380 m. n. m. Průměrný roční úhrn srážek je 450 – 500 mm (celorepublikový průměr 600 – 800 mm), průměrná teplota 7,5 °C. Oblast Jesenicka patří mezi nejsušší v republice díky krušnohorskému srážkovému stínu.

Jesenice je centrem přirozené rekreační oblasti s množstvím rybníků a rozsáhlými lesními komplexy. Pro svoji klidnou, vyváženou krajinu a přírodní zajímavosti bylo Jesenicko vyhlášeno v roce 1994 přírodním parkem. Jesenicko tvoří malebná, klidná krajina se zelenými údolími, bizardními skalními útvary, mokřady a zatopenými lomy.

V současnosti v Jesenici žije přibližně 1600 obyvatel. Dnes je Jesenice městem, nabízející veškeré služby občanské vybavenosti. Město nabízí vlakové spojení do Rakovnicka a do Bečova nad Teplou, autobusem se lze dopravit do Plzně, Mostu či Teplic. Je zde několik prodejen potravin a ostatního zboží, lékařské ordinace, zubní středisko a lékárna. Dále je ve městě provozováno několik restaurací, využívaných zejména v letní rekreační sezóně.

Milovníci historie mohou navštívit jesenické muzeum. Kulturní památky dochované do dnešních dnů společně s krásnou přírodou a četnými rybníky v okolí nabízí především klid a vhodné místo pro rekreaci. Návštěvníkům lze nabídnout ubytování v několika rekreačních střediscích a v místním, plně vybaveném autocampingu (chatky, možnost stanů, karavanů). Centrem vodních radovánek je Velký rybník přímo u Jesenice o rozloze 45 ha, který nabízí možnost koupání, projížděk na lodičkách a surfování. Pro milovníky turistiky prochází Jesenickem cela řada turistických tras a vede zde "Naučná stezka Jesenicka". V neposlední řadě nelze zapomenout na cykloturisty, kteří mohou využívat množství lesních a polních cest pro svoje výlety po krásném okolí a pro které byla v roce 2001 otevřena cyklostezka Rakovník – Jesenice – Rabštejn nad Střelou. Lesní komplexy Jesenicka jsou bohaté na borůvky, brusinky a jsou rájem houbařů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Velká Jesenice (obec) Náchod
obec, osada Jesenice (obec) Příbram
město, městys Jesenice (město) Rakovník
obec, osada Jesenice (obec) Praha-západ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)