Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Děkov (obec) [8439]



Obec se nachází na území bývalých ,,Sudet". Zdá se být zapomenutá, ale v ,,zapomnění" najdete mnoho krásy. Harmonická krajina v okolí, kde se střídají, lesy, pastviny a pole dává poodhalit tajemství. Ať přírodní či stavební. Mezi chráněné lokality patří Děkovská stráň s výchozy opuky a teplomilným rostlinstvem a hmyzem. Přímo ve vsi roste památný dub letní. Můžete se zde i zastavit, hledat a nacházet. Bližší informace o možnostech ubytování získáte přímo v budově ubytovny ve Vlkově.

Děkov spolu s Vlkovem a Novou Vsí se rozkládá na 905 hektarech a má 206 obyvatel. Místní obyvatelé již dlouho nejsou pouze pracovní silou v zemědělství, ačkoli je zde stále tradiční chmelařství; řada z nich hospodaří, podniká, pracuje na místních pilách či jsou zaměstnáni ve službách. Oživením vsí jsou fungující pily, autoopravna Kovotip, obchod se smíšeným zbožím a "Hospoda Pod Kaštany", která nabízí občerstvení v příjemném prostředí. Mezi tradiční kulturní akce odehrávající se v místním pohostinství patří myslivecký ples, poslední leč, obnovily se oslavy "mají", pořádá se den dětí, mikulášská besídka, "Indiánské léto", posezení pod lípou, účast na sportovních akcích - "sranda mač". Je zřejmý podíl místních obyvatel i chalupářů na rostoucí kvalitě života u nás, zájem na obnovení společenských aktivit, jejich podpora nápadům a snahám jednotlivců i místním sdružením (Sdružení dobrovolných hasičů Děkov a Honební společenstvo Děkov), jejichž podíl na životě vesnice je nezanedbatelný.

Nejstarší zmínky o vsi jsou z roku 1325. Tehdy byla majetkem rakovnického měšťana Racka a jeho syna Radislava. Dominantou obce  a současně jedinou významnou historickou památkou je nejstarší památkově chráněný, barokně upravený kostel Narození sv. Jana Křtitele, který měl být založen již roku 1037 mnichy kláštera Ostrov u Daulege (v roce 1729 byl upraven a v roce 1868 rozřířen do dnešní podoby ). Tvrz přestavěná na renesanční zámeček zanikla, když ji vlastníci kolešovického panství Wallisové přestali potřebovat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Děkov (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)