Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Oloví (město) [8421]



Město Oloví leží na rozhraní Krušných hor a Smrčin na obou březích říčky Svatavy, na cestě mezi Sokolovem a Kraslicemi. Ve městě žije v současné době kolem 1975 stalých obyvatel.

Město Oloví má dvě panelová sídliště s 369 byty, základní školu a mateřskou školku. 

Pro příznivce sportu je v Oloví k dispozici fotbalový stadion 
s travnatým povrchem, volejbalové a tenisové kurty. V městě je registrované volejbalové mužstvo a mužstvo kopané. 
Město provozuje v kulturním domě knihovnu, která je pro občany k dispozici dvakrát týdně.

V Oloví se nachází osm menších obchodů se smíšeným zbožím 
a zrekonstruovaná prodejna masa a uzenin. Návštěvníci Oloví mohou navštívit jednu ze čtyř restaurací nebo nově otevřené bistro. Restaurace Kuželna provozuje mimo pohostinské činnosti ještě posilovnu a můžete si zde zahrát kuželky. Ve městě se můžete také ubytovat v jednom ze tří penzionů. Na bezpečnost občanů dohlíží policie ČR, která má u nás služebnu. V Oloví je od května 2003 také otevřena benzinová pumpa. 

Městem prochází železniční trať Sokolov - Kraslice, která byla postavena roku 1875. Oloví se nachází také kostel Archanděla Michaela, který byl vysvěcen 29.9.1902. Areál kostela byl v roce 2000 vyhlášen za kulturní památku. V roce 2004 byly zahájeny práce týkající se opravy střechy kostela. V katastru města se dále nachází překrásná kaplička, ležící nedaleko Šibeničního vrchu, která byla opravena svépomocně občany Oloví - Olovským okrašlovacím spolkem - a v roce 2000 vysvěcena. Při té příležitosti byla po dlouhých letech v kapličce sloužena opět bohoslužba. Olovský okrašlovací spolek začal v roce 2004 ještě s rekonstrukcí kaple sv. Josefa.

Do nedávné doby se ve městě v závodě AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group vyrábělo tažené ploché sklo. V letech 2000 až 2002 prošel závod rozsáhlou rekonstrukcí. Více jak polovina provozovny byla zbourána a na místo ní vyrostly nové haly, kde se v současné době sklo pouze zpracovává. Firmy AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group a Flabeg Czech s.r.o. zaměstnávají většinu obyvatel ve městě. Dále nemalou měrou přispívají k zaměstnanosti firmy Sandra, Hynek, Šmídl. 

Město Oloví má své zdravotní středisko, kde provozují soukromou praxi praktický lékař, zubní lékař a dětský lékař. Ten ordinuje ve městě narozdíl od ostatních pouze třikrát týdně. 

Městem prochází překrásné cyklotrasy a turistické stezky, které jsou jako stvořené pro letní i zimní turistiku v krásné přírodě Krušných hor. Zveme proto všechny příznivce hornaté přírody na návštěvu našeho města a jeho okolí.

 

Jak můžeme vyvodit již z názvu, bylo město spjato s těžbou olova. To se zde těžilo zřejmě již v polovině 14. století, ale snad v roce 1519, jak odvozujeme z letopočtu na pečeti používané Olovím v 18. století, zde založil Štěpán Šlik, vlastnící Jáchymov, městečko.
V roce 1523 mu však zcela jistě udělil zvláštní privilegium.
Oloví začalo vést v roce 1524 horní knihu a nejpozději v polovině 16. století mělo vlastní pečeť a znak.
V roce 1558 dostalo Oloví od Ferdinanda I. horní právo a roku 1561 je povýšil týž panovník na královské horní město, což v roce 1581 znovu potvrdil i Rudolf II. Ten udělil městu ještě roku 1594 právo na polepšený znak a pečetění červeným voskem.
Na pahorku nad údolím Svatavy tak vyrostlo město, které mělo obdélné náměstí s kostelem uprostřed. Jestliže v polovině 17. století v něm bylo 65 domů, tak o dvě stě let později jich v Oloví stálo 168 a v nich žilo přes tisíc obyvatel.
Když byly ve druhé polovině 19. století zdejší olověné doly opuštěny, vytvářel se v Oloví průmysl. Na počátku devadesátých let zde založila První česká společnost pro sklářský průmysl velkou továrnu na výrobu tabulového skla a zrcadel. Již před první světovou válkou se sklárna zaměřila na vývoz a za předmnichovské republiky v ní pracovalo přes 1200 zaměstnanců.
Větších rozměrů dosáhla v Oloví i výroba perleťových knoflíků, hudebních nástrojů a hraček. Známější byla i výroba paličkovaných i šitých krajek.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Oloví (město) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)