Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » město, městys » Nové Sedlo (město)

Nové Sedlo (město) [8420]



Od malebného historického Lokte se rozprostírá až k úpatí Krušných hor východní část Sokolovské pánve. V jejím středu se nachází město Nové Sedlo. Plochu města v krajině vystihuje již jeho název, který je odvozen od popisu místa v terénní proláklině nazývané přeneseně sedlo.

Poprvé je Nové Sedlo uváděno v písemných pramenech roku 1397. Ves, ležící nedaleko hlavní cesty, byla těžce postižena husitskými válkami, když tudy táhla husitská a křižácká vojska. V 16. století vlastní velkou část obce Sebastian Thüssel z Taltitz, později se koupěmi dostává Nové Sedlo do vlastnictví města Lokte. V polovině 19. století se stává samostatnou obcí. Roku 1899 bylo povýšeno na městys a byl mu udělen znak. V téže době nastává rozvoj obce.

Město Nové Sedlo leží v nadmořské výšce od 440 m do 484 m, což je nejvyšší bod Chodovské pánve - Pískový Vrch. Vodu z území odvádí Loučský potok, který se vlévá před Loktem do řeky Ohře. Přítokem je malý Novosedelský potok, odvodňující střední část města.

Nové Sedlo je vysoce průmyslové město. Je známé výrobou obalového skla ze závodu Avirunion a.s., těžbou uhlí z divize Družba Sokolovská uhelná a.s. a výrobou porcelánu Leander, Porcelán Loučky, s.r.o. Ve městě je velké seřaďovací nádraží, sloužící k přepravě uhlí.

K zajímavostem města patří kostel Nanebevstoupení Páně z roku 1904, jeho stavba je převážně dřevěná. V roce 2004 to bude již 100 let co byl kostel slavnostně vysvěcen. Další zajímavostí je uměle vytvořená víceúčelová vodní nádrž "Anna" jejíž plocha dosahuje 4 ha.

Město je plně plynofikováno, vlastními náklady vybudovalo lékárnu, zdravotní střediska. Jedním z vrcholů roku 2001 je dokončení Městského kulturního domu Meteor. Město má tak po delší době opět důstojný kulturní stánek a kvalitní restaurační zařízení. Ke konci roku 2002 město dokončilo výstavbu 10-ti bytových jednotek v budově bývalých jeslí. Město vybudovalo 2 etapy kanalizace a to v Chranišově a v Novém Sedle. V současné době je zažádáno o dotaci na Státním fondu životního prostředí v Praze na výstavbu 3. etapy kanalizace pro katastrální území Loučky. V případě, že dotace bude městu přidělena, zahájí se výstavba kanalizace ještě v letošním roce.

Město Nové Sedlo vlastní 3 budovy školy a 3 mateřské školy. V letošním roce zastupitelstvo města Nové Sedlo schválilo z ekonomických důvodů ukončit provoz zvláštní školy a mateřské školy v Loučkách. Město zahájí v červnu stavební úpravy v I. stupni Základní školy v Masarykově ulici, kde prostory dílen přestaví na učebny pro žáky zvláštní školy. Budovy zvláštní a mateřské školy v Loučkách budou využity k privátním účelům obdobného charakteru.

Dalším záměrem města v letošním roce je vybudování kolumbária na městském hřbitově. Dále bude postaveno pro děti na sídlišti města pískoviště, které bude z hygienických důvodů oploceno.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nové Sedlo (obec) Louny
město, městys Nové Sedlo (město) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)