Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krajková (obec) [8411]



Obec Krajková leží na jihozápadním okraji Krušných hor v nadmořské výšce 600 m, 12 km od okresního města Sokolov. Katastr je rozsáhlý a má rozlohu 3500 ha. V tomto katastru se nachází přehrada na pitnou vodu Horka, která zásobuje většinu okresu. K obci patří několik osad - Anenská Ves, Markvarec, Hrádek, Květná, Libnov, Dolina a Leopoldovy Hamry. Po zániku statků a místní sklárny se zde rozvíjí průmyslová výroba v menších podnicích. Obec má svou mateřskou školku, základní školu, 2 restaurace, 3 obchody s potravinami a prodejnu květinářství. V obci pracuje Sbor dobrovolných hasičů a fotbalový klub TJ Dynamo Krajková.

V minulosti byla obec významným hornickým městem. Po zániku těžby se začala rozvíjet drobná řemeslná výroba, která dosáhla největšího rozmachu na začátku 20.století. Výroba krajek , která se rozmohla nejvíce, dal obci po II.světové válce název "Krajková", přestože výroba zcela zanikla.

Obec Krajková (dříve Gossengrün) se poprvé připomíná roku 1350, kdy patřila k panství a hradu Hartenberk. V roce 1460 získal obec Václav Šlik z Lažan a Holíče. V roce 1481 jí udělil městská práva a daroval pivovar s tím, že v okolních obcích se nesmělo šenkovat pivo. O čtyři roky později potvrdil výsady i Vladislav Jagelonský a udělil Krajkové znak a pečeť. Obec těžila i ze své polohy na cestě do Saska, byla privilegovaným horním městem s právem trhu. V okolí se dolovalo olovo a stříbrná ruda - těžba však po třicetileté válce zanikla. V 18.století zde byly zřízeny dva chudobince. V roce 1807 obec vyhořela. Na památku největšího požáru pak byla vystavěna Kaplička svaté trojice. V té době se již rozvíjela výroba paličkovaných krajek, které se věnovala téměř pětina obyvatel obce tj. asi 300 lidí. V 19.století byla v obci založena továrna na zrcadla a zrcátka. V novodobější historii se lze zmínit o událostech z roku 1938, kdy zdejší četnickou stanici napadli ordneři a přes pomoc roty vojáků si události vyžádaly 7 lidských životů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Krajková (obec) Sokolov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)