Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bukovany (obec) [8399]



První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1304. Lze se domnívat, že ves poté patřila k leuchtenberským lánům kolem kynšperského hradu. 
V roce 1856 byla zřízena samostatná politická obec, která měla 16 osad a patřily k ní i Bukovany. Samostatná obec Bukovany existuje od roku 1879, společně s osadami Kytlice,Dvory a Katzegiebl. Právě na území osady Katzegiebl bylo v roce 1850 objeveno uhlí dobré kvality a krátce poté i těženo.V roce 1888 přišli do obce i první čeští horníci.
V době I. světové války za radikalizace dělnictva se roku 1917 konala v Bukovanech hladová demonstrace 498 horníků. Po založení československého státu, zejména horníci patřili k nejradikálnější vrstvě obyvatelstva a vstupovali často do organizovaných bojů. Za zlepšení sociálního postavení vystoupili havíři z dolů Adolf a Žofie roku 1927.
První stálá škola byla v obci zřízena již v roce 1846. V říjnu 1967 byla otevřena nová základní škola a v roce 1968 mateřská škola a jesle.

Katastrální území obce Bukovany dnes zaujímá rozlohu 310ha. Velká část katastru připadá na výsypky, ať již ve formě ležící půdy čekající na celkovou rekultivaci v rámci regionu, nebo ve formě vzrostlé zeleně na rekultivované výsypce cca 25-30 let staré.
Jižní část katastru je zalesněná v přirozeném původním masívu smíšeného a borového lesa přecházejícího z kynšperského polesí a chlumského lesa. Na severu do samého katastrálního území obce zasahuje hranice bývalého lomu Libík-Medard, který je v současné době rekultivován. Po rekultivaci zde vznikne velké až 500 ha jezero. Katastrální hranice přechází v linii původní okresní silnici Sokolov-Chlum Sv. Maří, po rekultivované výsypce Dvory až k samé blízkosti obce Citice. Hranice se stáčí po výsypce k jihu, sleduje jižní oplocení bažantnice až  k habartovskému potoku. Západní hranici vytváří  habartovský potok a dále těleso bývalé vlečky z lomu Libík  do Dasnic. Páteří katastrálního území je nová hlavní komunikace Sokolov-Citice-Bukovany-Chlum Sv. Maří, která výrazně půlí zastavěné území na dvě odlišné části.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bukovany (obec) Hodonín
obec, osada Bukovany (obec) Benešov
obec, osada Bukovany (obec) Příbram
obec, osada Bukovany (obec) Sokolov
obec, osada Bukovany (obec) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)