Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chuderov (obec) [8380]



Obec Chuderov leží v malebném kraji Českého středohoří, asi 5 km od centra krajského města Ústí nad Labem.
    V současné době zde probíhá nová výstavba rodinných domů a tak se počítá, že současný počet 913 obyvatel - počítaje všechny místní části: Chuderovec, Libov, Lipová, Radešín, Žěžice a osady Mlýniště, Neznabohy a Sovolusky se v brzské době bude nadále zvyšovat.
    Celá oblast je považována z hlediska turistiky, přírody, občanské vybavenosti, bydlení, dopravní dostupnosti do města za velice atraktivní.
    V obci se nachází mateřská škola, zdravotní lékař, knihovna, fotbalové družstvo a prodejna potravin. Nákupní centrum Hypernova v městské části Severní terasa je od obce vzdáleno necelý kilometr.


Obec je zmiňována v roce 1348. V letech 1375-1400 byl na tvrzi uváděn Ejvan a potom Jan Tlumek a v letech 1429-82 patřila rodu Šestáků. V r. 1527 náležela Janovi, v r. 1546 Albrechtu z Lungvic. S dcerou Markétou vyženil v r. 1569 ves Wolf Žoldan (Soldan) ze Štampachu, který ji připojil ke všebořickému panství, přikoupeném v r.1580. Sňatkem s Esterou ze Štampachu získal panství Jan Heřman Kölbl z Geisingu, který pro účast na povstání stavů přišel v r. 1623 o třetinu panství. Statek (stál při hostinci U zeleného stromu na cestě do Božštětic) se vsí připadl jeho manželce.
    V r. 1794 byly pole velkostatku rozprodány a dvůr zanikl. V letech 1850-1960 byl začleněn ke vsi Kočkov, jako část obce. Původní půdorys vsi byl setřen novější výstavbou. Od r.1961 byly připojeny také části Chuderovec, Žežice a Sovolusky. Od r.1980 má obec části - Chuderov, Libov, Chuderovec, Mlýniště, Radešín, Lipovou, Žežice, Neznabohy a Sovolusky. K obci náleží také Ovčárna (Schaferei), která měla v roce 1921 devět domů. Farnost Žežice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chuderov (obec) Ústí nad Labem



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)