Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chabařovice (město) [8379]



Chabařovice, město mezi Ústím n. Labem a Teplicemi, nacházející se na hranicích tzv. starého sídelního území na soutoku Ždírnického a Podhorského potoka, vzniklo v krajině s lehce zvlněným terénem pod východním pohořím Krušných hor.

  Přestože začátek víceméně stálého osídlení katastru spadá do 11. století, kdy na tomto území vyrůstá osada, písemné dokumenty zachycují existenci této lokality až poměrně pozdě. Roku 1352 se v seznamu farních kostelů pražské arcidiecéze, pořízeného pro potřeby evidence výše platby tzv. papežského desátku, objevuje také ves Kagrnitz, tehdy jako poddanská ves panství Rýzmberg. Název Chabařovice se ustálil až koncem 15. století. tato doba je spojována především s nedalekou bitvou husitů se saskými vojsky Na Běhání. O sto let později, v roce 1520, jsou již v písemnostech Chabařovice zmiňovány jako městečko s městskými právy vaření piva, výroby sladu atd. Městem byly Chabařovice potvrzeny Ferdinandem I. v září 1549, kdy bylo městu uděleno právo užívání městského znaku - lva na skále mezi dvěma branami a dále právo pečetit listiny zeleným voskem.
 
 
Hospodářský růst města zarazila třicetiletá válka. Obrovské materiální škody postihly Chabařovice po napolenské bitvě u sousedního Chlumce r. 1813. Přes všechny tyto neblahé události od roku 1830 křivka hospodářského rozvoje města již bez větších výchylek stoupá. Podstatnou zásluhu má na tom těžba uhlí, které bylo v této lokalitě poprvé objeveno v roce 1774. V Chabařovicích se roku 1882 například uskutečnila první masová stávka v Čechách. Ještě před 1. světovou válkou si chabařovičtí Čechové vymohli českou školu a ta zůstala s krásnobřezenskou do roku 1918 jedinou na Üstecku. Za první republiky žily v Chabařovicích asi z jedné třetiny Češi.


V průběhu poválečných let a především v posledním dvacetiletí mělo kdysi poddanské a později i okresní město historii uzavřenou. Podle plánu bývalého režimu měl být rok 1997 posledním rokem života města Chabařovice v návaznosti na těžbu uhlí. Až v roce 1991 byly vládním rozhodnutím s konečnou platností Chabařovice zachráněny.
 

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Chabařovice (město) Ústí nad Labem



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)