Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Záměl (obec) [8338]



Obec Záměl se rozkládá po obou březích Divoké Orlice ve výšce 297 metrů nad mořem. Podle nálezů z okolí byl tento kraj osídlen již od pradávna. Ovšem první písemná zmínka o Záměli se datuje až do roku 1356. Spojitost mezi řekou a názvem obce je zřejmá odkazuje se podle mělu; t.j. mělkého místa k řece, tedy "za mělí".

V současné době má obec 632 obyvatel. Uprostřed vsi se rozkládá rybník známý "Návesník". Severní část obce protíná trať - severozápadní dráhy. Oba břehy řeky spojují tři lávky pro pěší a jeden most pro veřejnou dopravu. Prostřední lávka byla v červenci 1997 zničena podovní. Na jejím místě je postavena lávka nová, kterou dostal do opatrování hastrman Floriánek.

Ze středu obce se rozbíhají silnice všemi směry. V obci jsou dvě prodejny potravin a smíšeného zboží.

Občerstvení zajišťují tři hospůdky: Pension Orlice, Bludička a hospůdka "U hradu" místními zvaná "Vagón".

Chloubou obce je místní škola, která získala cenu za zdařilou rekonstrukci.

Kraj po roce 500 n.l. osídlen Slovany, kmenem Charvátů a patřil (později) knížecímu rodu Slavníkovců a po likvidaci rodu (r. 995) vlastnila kraj Přemyslovská knížata (později králové). První Přemyslovští králové (Václav I., Přemysl Otakar I., Přemysl Otakar II.) pohraniční kraje kolonizovali. Jedním ze způsobů kolonizace bylo darování některému panskému rodu. Tak byl kolonizován i náš kraj ve 13. století rodem Drslaviců a pány z Drnholce na Rychnovsku. Podle nálezů v okolí (Doudleby a j.) byl kraj (a j. Záměl) osídlen - ovšem řídce - od pradávna. První písemna zmínka o Záměli je tedy místo za mělem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Záměl (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)