Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vamberk (město) [8335]



Vamberk je pětitisícové městečko na úpatí Orlických hor s protékající horskou říčkou Zdobnicí. V centru se křižují silnice I. třídy č. 11 (Praha-Ostrava) a silnice č.14 (Náchod-Brno). Prochází zde i železniční trať Doudleby n.Orl. - Rokytnice v Orlických horách.

Katastr obce je rozložen od nadmořské výšky 287 m (u soutoku Zdobnice s Divokou Orlicí) do výšky 603m (Litický Chlum). Turistickou polohu Vamberka lze nejlépe poznat z kouzelného návrší chaty Na Vyhlíce (475m), odkud lze pozorovat celé pásmo Orlických hor a za dobré viditelnosti lze spatřit i Kunětickou Horu, Sněžku, nebo Kralický Sněžník.

Nejstaršími tradicemi města je textilní průmysl , kamnářství, výroba uzenin a hlavně krajkářství. V roce 1938 se přidal i strojírenský průmysl, kterému se nyní daří nejlépe.

Vamberecká krajka přesněji řečeno vamberecká paličkovaná krajka je pojem nerozlučně spjatý se jménem města. Zpočátku faktorská domácí výroba využívající místních lidových zdrojů a technik byla podle tradice obohacena v první polovině 17. století flanderskými vlivy dovezenými za třicetileté války novou majitelkou vambereckého panství Magdalenou Grambovou.

Vrchol manufakturní výroby vambereckých krajek lze datovat do 18. a především 19. století, kdy se krajkářství stalo jedním s hlavních způsobů obživy značné části obyvatelstva podhůří Orlických hor.

V současné době je grantem vysoké úrovně krajkářství podnik Vamberecká krajka Vamberk prezentovaný svou značkou VKV na mnoha výstavách a veletrzích světa. Velkého úspěchu dosáhla na EXPO 58 v Bruselu a neméně úspěšká byla i účast na EXPO 67 v Montrealu.

Jediněčná expozice historie a současnosti krajkářské výroby je uložena ve vambereckém muzeu krajky. Krajkářství je s Vamberkem tak spjaté, že ve městě a v okolí lze těžko nalézt rodinu, v níž se paličkování krajek alespoň někdo z jejich členů podomácku nevěnuje.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vamberk (město) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)