Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Val (obec) [8334]



Lidová tradice o vzniku Valu praví, že v dobách kdy obyvatelé Čech rozšiřovali svoje osídlení z rovin k horám a nastala výměna výrobků s jinými krajinami, bylo třeba cest, po nichž by obchodníci k nám i od nás vozili svoje zboží.

Taková cesta či stezka z Králové Hradce odbočovala přes Dobrušku, valským údolím přes Ohnišov k Bystrému, Olešnici a pokračovala k Levínu. Podél stezky na vyvýšených místech bývaly strážnice se stálou ozbrojenou stráží, pověřenou úkolem, aby stezku opravovala po vodních přívalech, kupcům byla ochranou a v čas vojny bojovala proti nepříteli a jemu vpád do země zbraňovala. Taková strážnice nalézala se na kopci mezi Valem a Ohnišovem zv. "Strážnice" s rozhledem daleko do kraje až k Hradci a na opačnou stranu k horám Orlickým - hranicím. Tato strážnice dobře mohla se dorozumívati v noci zapálenou hranicí se strážnicí "Borovskou", která ovládala hlavně Kladsko.

Za nepřátelského vpádu spěchali ozbrojenci z kraje pomoci horským, aby zatarasili stezku, vedoucí k údolím. S obou stran nakáceli přes cestu kmeny, navalovali balvany a tak učinili cestu úplně neschůdnou a lépe obrany schopnou. Za tuto službu užívali strážci okolní půdy zdarma, byli prosti poplatků i daní a měli volnost zvěře ve svém okolí. Valská strážnice směrem k hranicím po délce opanovávala celou vyvýšeninu až ke Spům. Jsouc podobna hradním valům, měla pod sebou hluboký příkop potoka ohnišovského a bačetínského.

Pravděpodobně od této podoby nazvána byla ta strážnice "na valech" , od čehož i pozdější obec Valy udržela si jméno. Dnes sice jméno zní Val z německého Wall, ale mezi lidem dosud více slyšíme Valy než Val. Pozdější strážci nebydleli již výhradně na strážnici, ale usazovali se s rodinami o něco níže do kraje, aby snad nebyli z hor tak lehce pozorovatelni, při čemž na strážnici vysílali stálé hlídky.

Tak asi vznikla v ústraní na nynějších Dolech u vody dědina strážníků "z valů", která se časem rozšířila na kopec a po rovině k Chlístovu, až vznikl nynější Val.

Napsal Josef Hejcman, bývalý správce obecní školy ve Valu
-Kronika naší vesnice, vydaná v Praze r. 1935

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Val (obec) Tábor
obec, osada Val (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)