Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kounov (obec) [8290]



Obec se nachází v údolích Zlatého a Hluckého potoka 7 km východně od Dobrušky a  připomíná se od roku 1490. Byla povýšena na městečko, ale o své postavení zase přišla. Tradiční zemědělskou výrobu provázenou přadláctvím a plátenictvím doplnila podzemní těžba železné rudy z nevelkých místních ložisek. Voda odtékající z hor kdysi v obci poháněla přes dvacet různých živností - mlýnů a pil, časem přeměněných na tkalcovny. Rozvoj těchto drobných provozů většinou ukončilo jejich znárodnění, i když v některých tkalcovnách výroba pokračovala až do druhé poloviny 80. let dvacátého století. Stroje byly poháněny elektřinou a vyrábělo se pro výrobní družstvo Drutka.

Voda je dobrý pomocník, ale zlý pán, to nám dokládá zkázonosná povodeň v červenci roku 1998. V naší obci si vyžádala i lidské životy a poničila spoustu domů, především v osadě Hluky a Rozkoš.

Obec nabízí rekreační, sportovní i kulturní vyžití a turisté se mohou podivovat nejen přírodním krásám, ale také protipovodňovým stavbám nebo si popovídat s pamětníky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kounov (obec) Rychnov nad Kněžnou
obec, osada Kounov (obec) Rakovník



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)