Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Slavkov (obec) [8233]



Obec Slavkov v dobách nejstarších připomíná dějepisec Kosmas. První písemnou zmínku o obci nacházíme v roce 1261 v listině, vymezující hranice vizovického kláštera. Její historie však pochopitelně nezačíná až tímto datem. Již od nejstarších dob byl prostor, kde se obec nalézá „živým" prostorem, tzn. že byl osídlen. Skutečnost tohoto osídlení dokládají archeologické nálezy, které zachytily pozůstatky paleolitických tábořišť kočovných kmenů, objevují se sídliště obyvatel kultury jevišovické, nálezy šňůrové keramiky a keramiky kultury lužické. Vyskytují se zde také zbytky kultury slezské, zachycen je pozůstatek keltského osídlení, osídlení s kulturou hradištní.

V letech 1099 a 1116 se v prostoru obce odehrála schůzka českého a uherského krále na tzv. Luckém poli, přičemž schůzka r. 1116 vyvrcholila válečným konfliktem.

Zakladatelem obce byl rod pánů z Rýzmburka, který prostor, ve kterém se obec nachází, v té době kolonizoval. Po roce 1261 se Slavkov stává majetkem řady feudálů - jeho majitelem byli např. Boreš z Rýzmburka, Jindřich Pluh z Rabštejna, Oldřich Stoš z Bránic, Jan z Kunovic, Jetřich z Kunovic, patřil také pod město Uherský Brod, byl majetkem královské komory. Nejdéle však byl majetkem Liechtensteinů, jimž patřil jako součást ostrožského panství.

V roce 1498 byl Slavkov připojen k panství ostrožskému. Od r.1572 byl pánem Slavkova Jetřich z Kunovic.

Podle dostupných údajů bylo v roce 1592 ve Slavkově 52 čísel. Z tohoto období pochází stará pánská sýpka (1590).

Obec v dávné minulosti velmi trpěla vpádmi Bočkajovců. V roce 1606 po prvním vpádu Bočkajovců zasáhl vesnici mor, takže zdraví nestihli pochovávat zemřelé.
Při druhém vpádu Bočkajovců v roce 1663 byl Slavkov úplně spustošen a vypálen.

V roce 1765 bylo v obci 64 usedlíků. V r.1781 bylo zrušeno nevolnictví. Sedlákům se ulevilo a byla jim dána možnost zakoupit si pozemky od vrchnosti a stát se samostatnými vlastníky.

V červenci 1866 táhlo vesnicí rakouské vojsko,část kterého zde i tábořila.
Po odchodu vojska vypukla cholera a vyžádala si asi 46 obětí na lidských životech.

V r.1908 byl založen sbor dobrovolných hasičů. O rok později byla sborem zakoupena vozová stříkačka s výzbrojí pro 20 mužů. Prvním starostou sboru byl Josef Bobčík, náčelníkem Fr.Krhovský.

Období 1.světové války bylo velmi těžké. Na bojištích padlo 20 vojáků z obce Slavkov a kromě těch jěště mnozí zemřeli na následky válečných útrap v nemocnicích nebo doma.

V roce 1921 se konalo sčítání lidu. Bylo napočteno 166 domů, 165 bytů, 848 obyvatel, z toho 438 mužů a 410žen. Celková plocha obce byla 1377 ha.

4.září 1921 byla založena pobočka TJ SOKOL. Prvním starostou byl zvolen Richard Svoboda, náčelníkem Julius Raška.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Slavkov u Brna (město) Vyškov
obec, osada Slavkov pod Hostýnem (obec) Kroměříž
obec, osada Slavkov (obec) Opava
obec, osada Slavkov (obec) Uherské Hradiště
město, městys Horní Slavkov (město) Sokolov
obec, osada Slavkov (část obce) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)