Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Němčí (obec) [8196]



Dolní Němčí je kvetoucí obcí na Moravském Slovácku s téměř 3.000 obyvateli, která leží 17 km jihovýchodně od Uherského Hradiště a 9 km jižně od Uherského Brodu. Velká většina obyvatel bydlí v rodinných domcích.

V posledních desetiletích zde byla vybudována všechna veřejně prospěšná zařízení jako kanalizace, vodovod, zdravotní zařízení, sportovní areál, škola, mateřská škola, restaurace, kulturní dům, obchodní středisko a plynofikace. V roce 2006 byla dokončena stavba domu s chráněnými byty a penzionu – ubytovacího zařízení.

Obec je známá výrobou obuvi, která má dnes prestižního majitele – Tomáše Baťu. V posledních letech se Dolní Němčí rozrostlo o průmyslovou zónu, kde vznikly nové soukromé firmy a naskytlo se  mnoho pracovních příležitostí.

Podle historických průzkumů vznikla obec Dolní Němčí již ve 13. Století jako kolonie částečně s německým obyvatelstvem, které se však postupně počeštilo a srostlo s místním krajem, ale první písemná  zmínka o obci se objevuje v r. 1358.


V našem kraji bylo centrum slavné Velkomoravské říše, které už čtyři století předtím zaznamenalo svou velkou slávu příchodem křesťanské víry a učených slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje.   Avšak území na němž se obec nachází bylo obydleno mnohem dříve, jak vysvítá z bohatých archeologických nálezů, které zde dokumentují keltské sídliště.

Podle ranné středověké historie v místě, kde se Dolní Němčí nachází došlo v roce 1116 k velké bitvě mezi českými a uherskými vojsky. Šlo o pravomoc nad krajem zvaným “Lucká provincie” mezi řekami Váhem v horních Uhrách a Olšavou v dolním toku Moravy. Bitvu vyhrála česká vojska a tím byly dány hranice českého státu na hřebenech Bílých Karpat a provincii jako moravského území. Lucká provincie patřila pánu Borešovi z Oseku, který začal na své území kolonizovat a od roku 1255 používal ke kolonizaci i německého obyvatelstva. Střediskem Luckého kraje byla vlčnovská tvrz, do které patřily obce Dolní, Horní a Suché Němčí, Slavkov, Boršice a Velká nad Veličkou. Jeho další expanze však narážela na odpor u vzkvétajícího města Brodu (později Uherského) a před rokem 1278 bylo Boršovo panství zlikvidováno a všechny ostatní obce byly dány do nájmu Brodu. Po rozdělení Boršova panství bylo Němčí několikrát prodáno a konečně v roce 1531 přešla obec trvale pod Jana z Kunovic, pána Ostrohu a Brodu.

V roce 1611 koupily Uherský Brod páni z Kounic a Dolní Němčí bylo podstoupeno Ostrohu. Po vpádu Kuruců v roce 1663 byla většina okolních vesnic vypálena, ale Kuruci se dostali pouze po hranice herského Brodu a tak bylo Dolní Němčí částečně vypáleno a část obyvatelstva odvlečena. V 17. století lze v Dolním Němčí mluvit jen o třech ulicích kolem potoka Okluky. Rok 1866 přinesl nečekaný vpád pruských vojsk a v obci se objevila cholera, na kterou zemřelo 59 osob.

Co se týká samotného jména obce, i to prodělalo značný vývoj. Původní název Nyemczie, doložený z roku 1358, se v roce 1592 změnil na Dolní Niemczy a potom v roce 1848 na Unter Niemtchi. Od roku 1872 se dávala přednost jménu Dolněmčí, které přetrvalo až do roku 1925, kdy bylo oficiálně zavedeno nynější jméno Dolní Němčí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Němčí (obec) Uherské Hradiště



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)