Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Babice (obec) [8184]



Obec Babice se rozkládá v rovině 8 km od Uherského Hradiště, na pravém břehu řeky Moravy v severní části Dolnomoravského úvalu, na katastru 660ha, v nadmořské výšce 181 - 185m. V západní části přechází do oblasti Chřiby, na východě je ohraničena řekou Moravou. V obci žije přes 1700 obyvatel. Název obce znamená ves lidí Babových.

První písemná zmínka o obci je z roku 1220 v listině, kterou olomoucký biskup Robert daroval velehradskému cisterciáckému kláštěru obilné a vinné desátky. K velehradskému klášteru patřila až do roku 1784, kdy byl klášter zrušen. Při parcelaci těchto vrchnostenských dvorů byl v roce 1786 rozdělen i ceronský dvůr a zřízena osada Cerony, která měla až do roku 1938 zvláštní číslování domů. První stopy osídlení však pochází již z mladší doby kamenné.

V r. 1843 tvořily obec dvě řady domů, jimiž procházela silnice z Uherského Hradiště do Napajedel, vesnicí také procházela tzv. Ferdinandova železniční dráha.

Záhy po první světové válce vybudoval v Babicích Hynek Varmuža závod na výrobu marmelád a povidel, později rozšířený o výrobu likéru, destilátů a octu. Ve finanční tísni byl v r. 1937 prodán a rozdělen na dva. Octárnu Jaromíra Hubíka a závod Biochema na výrobu marmelád a lihovin. V dílně kovodělného závodu kovářského mistra Fabiána Valenty byl v r. 1928 vyroben první korečkový plovoucí bagr.

Vlajka: Modro-červený list šikmo dělený čtyřmi, střídavě bílými a modrými pruhy, v poměru 12 : 1 : 1 : 1 : 1 : 11. V modrém poli svěšená bílá větev se čtyřmi listy, žlutou hruškou a jablkem, v červeném žlutá hlavice berly, závitem k vlajícímu okraji listu. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3.

Znak: Modro-červeně vlevo polcený štít, vpravo nad dvěma stříbrnými vlnitými břevny svěšená stříbrná větev se čtyřmi listy, zlatou hruškou a jablkem, vlevo zlatá berla se stříbrným sudariem, závitem doleva.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Babice nad Svitavou (obec) Brno-venkov
obec, osada Babice u Rosic (obec) Brno-venkov
obec, osada Babice (obec) Prachatice
obec, osada Babice (obec) Hradec Králové
obec, osada Babice (obec) Olomouc
obec, osada Babice (obec) Třebíč
obec, osada Babice (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Babice (obec) Praha-východ
obec, osada Malé Babice (osada) Hradec Králové



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)