Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vlachovice (obec) [8173]



Vlachovice byly založeny před rokem 1496 na území novoměstského panství. Vlachovice jsou typickou horskou obcí, spolu s Rokytnem jsou druhou nejvýše položenou obcí ve Žďárských vrších. Od roku 1960 byly Vlachovice přičleněny k obci Rokytno, od roku 1980 k Novému Městu na Moravě. Od roku 1990 je obec opět samostatná.  

V roce 1934 byla 1 km jižně od obce postavena velká kruhová cihelna. Cihelnu dnes již připomíná jen místní název. Ve druhé polovině 17. století se v okolí obce těžila železná ruda.  

V roce 1746 dostaly Vlachovice vlastní pečeť, ve znaku mají lípu v obilném poli a nad ní pět hvězd. Stejná symbolika se objevuje i ve znaku obce.  

Ve Vlachovicích na své chalupě trávil hodně času lékař, překladatel a propagátor novoměstského lyžování Karel Daněk (nar. 1928).   Památky lidové architektury V obci se dochovala řada roubených a zděných stavení, která jsou dokladem lidového stavitelství v kraji. U domu čp. 18 roste chráněná lípa velkolistá s obvodem kmene 465 cm, výškou 30 m a stářím přes 250 let.   Zajímavosti okolí Severozápadně od obce je výšková kóta Tři smrky (776 m), která leží přímo na evropském rozvodí Labe - Dunaj. Z kóty je kruhový rozhled a za dobré viditelnosti je vidět i Kralický Sněžník. Rozvodnice dělí oblast na severovýchodní část (asi 54%), která je odvodňována řekami Chrudimkou, Sázavou a Doubravou do Severního moře, a na část jihovýchodní (asi 46%), z níž jsou odváděny vody Svratkou a Oslavou do Černého moře.   

Jihovýchodně od obce leží známý les Ochoza s lyžařským a biatlonovým areálem, ve kterém se každoročně koná mnoho místních, republikových i mezinárodních závodů v běhu na lyžích a biatlonu. V samotném lese Ochoza, který je protkán spletí cest a cestiček, visí na stromech osm obrázků. Jejich motivy čerpají jak z místní historie, tak z legend a pověstí. Originály všech osmi obrázků visí ve dvoře Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě.   Každoroční akce Letní taneční zábavy, turnaj v kopané a nohejbale, dětský den, turnaj v šipkách, zimní turnaj v kopané,  lyžařské párkové závody pro děti, závody psích spřežení, vánoční a velikonoční trhy   Letní aktivity Pěší turistika, cykloturistika, houbaření, koupání v rybníku Sykovec, sportování na víceúčelovém a fotbalovém hřišti (Obecní úřad), tenis, lanové a horolezecké centrum (Penzion Pegas), orientační běh dle map   Zimní aktivity Upravené běžecké lyžařské trasy, Sjezdovka Harusův kopec (vzdálená 4 km), krytý bazén v hotelu U Loubů na Třech Studních (1 km)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vlachovice (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Vlachovice (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)