Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Věžná (obec) [8169]



Obec Věžná se nachází 7 km jižně od města Bystřice nad Pernštejnem v údolí říčky Nedvědičky. Sestává ze tří místních částí: Věžná, Jabloňov a Pernštejnské Janovice. K Věžné náleží také samota Veselka a dvě chalupy na Suchých Loukách. Věžná má 65 trvale obydlených domů a 65 rekreačních chat a chalup.

V současné době žije ve Věžné 216 obyvatel. Nejstarší občance je 92 let a v roce 2009 se zde narodilo rekordních 9 miminek.

Celková rozloha obce je 868 ha. Obec leží v nadmořské výšce 485 m, nejvýše položenou částí obce jsou Pernštejnské Janovice - 560 m.

Nejstarší zmínka o obci je z roku 1376 o Albertovi z Věžné, který se později psal po Vojetíně. Ves sama náležela vždy k Pernštejnskému panství. Roku 1500 osvobodil Vilém z Pernštejna Věžnou od povinnosti čepování panského piva a bezplatného vožení ryb. Jedním z nejstarších dokladů věženské historie je zřejmě smírčí kámen nalezený v oboře mezi Věžnou a Stříteží s tímto vyrytým textem: „Letha Panie 1594 na den Barbory swaté stromem zabit gest Antonín Berka z Wěžnýho. Pán Bůh racz dussi geho milostiw býti“. Zmíněný Berka měl údajně zahynout při kácení stromů na stavbu kostela ve Věžné, což je historicky možné, protože kostelní podací se ve Věžné poprvé připomíná roku 1596.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Věžná (obec) Pelhřimov
obec, osada Věžná (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)