Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rozseč (obec) [8126]



Jméno vsi pochází patrně od seče lesní. Leží severně v údolí na přítoku Haldině ve výši 480 metrů tvoří nepravidelnou náves. Domy jsou nejvíce štítem na náves, a mají před sebou zahrádky. Uprostřed jest zvonička.

Ve XIV. a XV. století byl zde vládycký statek, jehož majitelé se jmenovali "z Rozseče".Roku 1352 prodal Bedřich z Rozseče půl dvora Mikuláši z Rožinky, a roku 1356 pustil Jan z Lomnice zdejší dvůr Ondřeji Dunajovi. Roku 1451 byl majitelem zdejšího statku Ondřej z Březí, ale ke konci toho století uvádějí se zase pánové domácí, například Jan Osvitín z Rozseče. V druhé polovici XVI. století měl Rozseč Jan z Nové Vsi a z Radkova. Za nedlouho však ves, neznámo jakým způsobem, zpustla; neboť roku 1617 uvádí se jako nově založená a připadla se statkem Rojetínem k panství Osovskému. Přifařena bývala Rozseč do Heřmanova, kamž i desátek odváděn. Obec má jmění (pastvin) 8,5 jitra.

Trati: Vinohrady, Na myšníkách, Ve skále, Na dílech, Křiby, 6leby, Na padělcích, "Na pustým"
Rybníky: Cihelník, Borek

Tam, kde říkají nyní "Na pustým", severně od Rozseče, lze viděti posud rozvaliny zdí a základů; taktéž objeveny byly zbytky vodovodu. Roku 1852 pak vyvrhl tam příval vodní ze stráně staré železné kopí (kopí jest majetkem faráře ve Březí Josefa Pávka). I staří lidé vypravují, že slýchávali od svých předků, na tom místě že stával hrad, který asi ve válkách (o kterých, nevědí) byl ztroskotán.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rozseč nad Kunštátem (obec) Blansko
obec, osada Rozseč (obec) Jihlava
obec, osada Rozseč (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)