Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rosička (obec) [8123]



Obec Rosička se nachází v západní části Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy v Českomoravské vrchovině, přesněji 9 km jihozápadně od okresního města Žďáru nad Sázavou a 30 km severovýchodně od krajského města Jihlavy. 

Obec se rozprostírá v nadmořské výšce 608 metrů. Katastrální území zaujímá 270 ha a v současnosti na něm žije 47 trvale přihlášených obyvatel, což je necelá čtvrtina obyvatel, která zde žila před 50 lety. 

Západně od obce leží vrch Rosička s nadmořskou výšku 645 metrů. Zde byla v roce 2001 postavena 42 metrů vysoká železná rozhledna, která je volně přístupná. Její vyhlídková plošina je ve výšce 24 metrů a poskytuje zajímavý výhled na údolí řeky Sázavy a daleký rozhled po Vysočině. V minulosti zde stávala rozhledna dřevěná, které předcházel ve 30. letech minulého století maják letecké navigace. Přes obec Rosičku také k rozhledně vede cyklostezka „Posázavský okruh“. 

Východně od vesnice prochází hranice evropského rozvodí Labe-Dunaj. 

V okolí obce se nachází několik turisticky zajímavých míst, které by jste určitě neměli opomenout při Vaší cestě okolím Rosičky. Nejbližší sjezd z dálnice D1 ze směru od Prahy je na 119 km ve Velkém Beranově a ze směru od brna na 134. km v Měříně. 

Historie

Název obce Rosička vznikl jako zdrobnělina od jméno Rozseč. Rozseč je odvozeno od slovesa "rozsekati", tedy místo kde se stalo nějaké rozsečení či rozsekání. 

První písemná zpráva o Rosičce pochází z roku 1356, kdy náležela Ješkovi Ptáčkovi z Pikrštejna, majiteli Polné, tudíž k panství Polná. 

Podle seznamu z roku 1893 je Rosička místní a katastrální obec s osadou Kopanina. 

Obec Rosička od roku 1961 byla osadou obce Sázava, v letech 1980 až 1990 patřila k MNV Velká Losenice. Dnem 1. července 1990 naše osada požádala o získání statutu obce „Rosička“. Od 24. 11. 1990 vzniká samostatný Obecní úřad Rosička jako ekonomický subjekt. 1. ledna 1991 zahájila obec svoji samostatnou činnost po 31 letech. 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hadravova Rosička (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Rosička (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Rosička (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)