Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radešínská Svratka (obec) [8116]



Obec leží asi šest kilometrů jižně od Nového Města na Moravě v nadmořské výšce 520 m nad mořem  a rozkládá se po obou březích říčky Bobrůvky. Katastr obce má rozlohu 699 ha a žije zde 608  obyvatel. Kobci patří samota Lánský Dvůr, kde pravděpodobně již v 15. století sídlil svratecký vladyka.

První informace o obci pocházejí z veršované, latinky psané, .Kronikv kláštera Žďárského", ve které se píše, že Herolt z Obřan věnoval ve 13. Století levou část obce klášteru. Jelikož Herolt zemřel již v roce 1291, musela být Radešínská Svratka založena již před tímto datem. Osada nesla jméno Svratka a v majetku kláštera zůstala, spravována vladyckým rodem, až do jeho zániku. Po spojení obou částí obce do majetku kláštera zde vzniká klášterní dvůr a také samostatná osada Svratečka. V 16. Století však zaniká a zůstaly po ní jen názvy pozemků. Bohatou historii má místní kostel sv. Václava, jehož založení se předpokládá brzy po vzniku svatováclavské tradice na začátku druhého tisíciletí. První písemná zpráva o něm však pochází až z roku 1366. Roku 1805 byl původně gotický kostelík zbořen a nahradil jej nový, tentokrát v empírovém stylu. Roku 1667 dostala obec samostatnou pečeť, ve znaku mající čápa. Čáp je také ústředním motivem současného obecního znaku a praporu. Po zrušení žďárského kláštera na konci 18. Století převzal správu nad jeho majetkem náboženský fond. Jednu část tohoto majetku poté fond prodal radešínskému panství, a to i včetně osady Svratka. Z té doby také pochází používání přívlastku .Radešfnská",
V současnosti je Radešínská Svratka střediskovou obcí, která je v okolí známa hlavně díky fotbalu.
Tréninkové středisko se třemi travnatými hřišti je využíváno nejen místním klubem, ale i dalšími oddíly z širokého okolí. V obci pracuje více než 70 aktivních členů místního sdružení dobrovolných hasičů, které oslaví v roce 2012 již 120 let od svého založení. Radešínská Svratka je známá také výstavami českého strakatého skotu.
Obec má moderní infrastrukturu, vodovod, částečnou kanalizaci, je plynofikována, v budoucnosti se uvažuje o výstavbě čistírny odpadních vod. 

V obci je pošta, knihovna s veřejným přístupem na internet, základní a mateřská škola, jednou měsíčně zde ordinuje obvodní lékař. Pohoštění pro turisty zajišťuje místní pohostinství - II Hostinecna Kovárně", který se nachází ve středu obce. Svou činnost v obci rozvíjí zemědělský podnik Proagro Radešínská Svratka a.s. a místní zahradnictví. Ve farním sále má své sídlo Kopretina-centrum pro rodiče s dětmi, které zajišťuje využití volného času nejen pro místní občany, ale i pro občany z širokého okolí. Každoročně se konají na farní zahradě Zahradní slavnosti, které pořádá Římskokatolická farnost Radešínská Svratka společně s Kopretinou-centrem pro rodiče s dětmi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radešínská Svratka (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)