Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Račín (obec) [8113]



Obec Račín se nachází na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou. Název vznikl zřejmě podle velkého počtu raků, kteří se tu lovili. První zmínka o vsi pochází z roku 1654 a kolem roku 1680 byla přeměněna na panský dvůr. Nedaleko bývala v provozu vápenka.

Na jaře 1931 byla postavena železniční trať od pily z Nejdeku k Račínu a k rybníku Velké Dářko. Jezdily po ní dvě parní a dvě motorové lokomotivy, kromě polomů se přepravovali i zaměstnanci a dráha byla v provozu od roku 1931 do konce roku 1934.

V nedalekém okolí se nachází přírodní památka "Mlýnský potok - Uhlířky", na katastrálním území Račína leží i další přírodní památka - Peperek (675 m), skalní útvar s omezeným rozhledem, v jehož vrcholovém skalisku je vytesaná žehlička, klubko nití a nůžky. Při silnici do Vepřové leží dva rybníky. Račín leží na trase žluté turistické značky, která vede od Velkého Dářka do Nížkova.

V obci se nachází mohutná památná lípa, hasičská zbrojnice se zvoničkou a naproti ní velký žulový kříž s Kristem. Račínské leknínové jezírko v centru bývá objektem zájmu a obdivu většiny návštěvníků. Do tvaru šesticípé hvězdy, symbolu chráněné krajinné oblasti, je vysázel pan Luděk Mach.

Račín představuje oblíbené letoviskou chatařů. V blízkosti jsou dva rybníky. Za příznivého počasí se skýtá z okraje lesa daleký výhled k západu a v zimě tudy vede lyžařská trať. Do obce se dostaneme po silnici III.třídy 01843 a po silnici I.třídy 37 od města Žďár nad Sázavou nebo autobusovým spojením.

Na území žije 109 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Račín (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)