Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Osová Bítýška (obec) [8097]



Osová Bítýška je jednou z venkovských obcí v jihovýchodní části okresu Žďár nad Sázavou. Je vzálená 6 km severozápadním směrem od Velké Bíteše. K obci Osová Bítýška náleží i nedaleká osada Osová, která byla původně šlechtickým sídlem s dochovaným zámkem s oborou a s panským dvorem. Na západní části katastru obce se nachází rekreační oblast Tři Dvory.

První zprávy o obci pocházejí z roku 1264 pod jménem Vitis a v roce 1364 už pod názvem Bytesska nebo také Malá Bythezka. Osada Osová vznikla kolem opevněného sídla - hradu. Tento v roce 1638 vyhořel a poté byl přestavěn na zámek, na kterém se za dobu jeho existnce vystřídala celá řada majitelů. Do roku 1850 patřila Osová Bítýška k osovskému panství. Od r. 1850 patřila obec do soudního okresu Velké Meziříčí a od r. 1892 do r. 1960 spadala obec postupně do okresů Velká Bíteš, Jihlava a Velké Meziříčí.

Od roku 1960 do současnosti je obec součástí okresu Žďár nad Sázavou. Katastrální výměra Osové Bítýšky včetně osady Osová činí 1030 ha. Z toho osada Osová zabírá 358 ha.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Osová Bítýška (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)