Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ořechov (obec) [8094]



Podle nejstarších záznamů býval Ořechov částí osovského panství.
V roce 1364, když Jindřich z Ronova, řečený z Osové přišel s Janušem z Bechyně, manželkou Hyzlou a dědici na zmíněné panství, náležely k němu polovina Kadoce, Libochová, Ořechové a lesy u Chlístova. V této době nesla obec název Orziechowe. V roce 1366 došlo tehdy k rozprodání panství osovského. Poté prodali celou ves Ořechové i s příslušenstvím Mikšovi z Borotína, manželce Jitce a dědicům. Mikeš pak Orzechau v roce 1368 prodal Čeňkovi z Letovic a dědicům. Před rokem 1493 byla ves opět u Osové, protože Zikmund z Doubravice a Osové nechal připsat věnem své manželce Markétě z Kukvic ves Ořechové, Kadolec a polovinu Bítýšky.


Velmi důležitým pro Ořechov byl rok 1552. Tohoto roku se stává Ořechov centrem malého, ale samostatného panství, tzv. panství Novoořechovského, ke kterému náležely: Ořechov, Kadlec, pustá ves Chlístov s pustým dvořištěm a ves Kyjov. (Chlístov se nacházel mezi Ořechovem a Březejcem, Kyjov při cestě z Ronova do Rudy) Prvním majitelem panství Novoořechovského se stal Jan Přepyský z Rychemburka. Vrchnost sídlila do roku 1687 na zdejší tvrzi neboli na rytířském sídle, které se nazývalo Ořechovem, později Ronovem. Dalšími realitami, které vrchnost vlastnila byla hospoda, kovárna, pekárna, pivovar a mlýn Hamerský.


V roce 1609 prodala Ořechov Alena z Meziříčí Lvu Burianu Berkovi z Dubé a Lipého.
Panství mělo mnoho nových majitelů. Po bitvě na Bílé hoře Vilém Muk z Ejvančic o ořechovský statek přišel a tak jej získal František kardinál Dietrichštejn. Z pohledu historie se jeví jako zajímavý rok 1687, kdy se Ořechov dostal dne 4. června pod panství křižanovské a jeho pána Dominika Ondřeje, hraběte z Kounic. V roce 1701 začala zkujňovat výheň v Ořechově, kdy se surové železo vozilo z Kunratic a v roce 1703-1710 byla v Ořechově v provozu vysoká pec. Ořechov byl v letech 1850-1867 osadou obce Křižanov, v roce 1867 se osamostatnil.


Politický okres měl Ořechov letech 1850-1855 v Jihlavě. Poté až do roku 1949 ve Velkém Meziříčí.
Od roku 1949 je Ořechov součástí okresu Velké Meziříčí a od roku 1960 spadá do okresu Žďár nad Sázavou. V letech 1980-1990 patří pod MNV Osová Bítýška. Od roku 1990 se stává opět samostatnou obcí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ořechov (obec) Brno-venkov
obec, osada Ořechov (obec) Jihlava
obec, osada Ořechov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Ořechov (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Velký Ořechov (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)