Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lhotka (obec) [8070]



Obec Lhotka se nachází v malebné krajině Žďárských vrchů . Je rozdělena do několika místních částí, které leží v nadmořské výšce 625 až 635 m. Nachází se zde i významná přírodní památka Díly u Lhotky. Jedná se o rašelinné louky s  výskytem ohrožených druhů rostlin a živočichů asi 1,5 km  JV od obce. Za zmínku stojí i další zajímavost - hlavní evropské rozvodí, které prochází asi 1 km severovýchodně od obce.

Lhotka patří k  nejstarším sídlům regionu - vznikla jako jedna z prvních obcí kolonizační  činností  ždárského cisterciáckého kláštera v r.1407.

Na obecní  pečeti měla Lhotka kapra, společně s ostrvemi Ronovců / zakladatelé kláštera / . Tyto symboly zachovány doposud.

V současné době má obec 168 obyvatel. Od roku 2005 má obec kanalizaci a ČOV a toto dílo je velikým přínosem nejen pro občany, ale zejména pro možnost rozvoje obce. Výstavba byla nutná, protože obec leží ve vodárenském ochranném pásmu a pásmu CHKO. Do budoucna jistě nové zastupitelstvo bude své síly věnovat výstavbě hřiště, aby mohli i mladí  vhodným způsobem trávit volný čas.

Zdejší obce byly založeny až po založení žďárského kláštera. Písemné zmínky z té doby jsou nedostatečné, ale Lhotka je jednou z nejstarších obcí, o které se mluví již před r.1264. První doklad je z r.1407, kdy zde žilo 12 rodin. Byly majiteli pozemků, které se dělily na lány, půllány a čtvrtlány.Šlo o hospodářskou jednotku, ze které se odváděly dávky. Obyvatelé pracovali jako uhlíři - výroba dřevěného uhlí v milířích.Lhotka byla významným hospodářským centrem, byl zde širokovyhlášený mlýn. Důležitá událost je z 2. října 1485, kdy rychtu od kláštera kupuje Jan za 70 zlatých. Tím se stala svobodnou s několika významnými právy. R.1616 se stala Lhotka spolu se zrušeným klášterem majetkem kardinála Dietrichštejna.

Osady tohoto jména byly zakládány ve 13.- 14.století. Obyvatelé byli na určitou dobu tj. lhůtu (staročesky lhota,lhóta = osvobození) osvobozeni od poplatků, za to, že vykáceli les a přeměnili ho v pole. Odkud osadníci přišli nevíme, ale jednalo se o osadníky českého původu ( podle jejich jmen). Také podle toho, že české osady odváděly desátky na den sv. Jiří a sv. Václava. (Německé na den sv. Michala).

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lhotka (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Lhotka (obec) Jihlava
obec, osada Lhotka u Radnic (obec) Rokycany
obec, osada Ostrovec - Lhotka (obec) Rokycany
obec, osada Lhotka (obec) Beroun
obec, osada Komorní Lhotka (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Lhotka (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Lhotka nad Labem (obec) Litoměřice
obec, osada Lhotka (obec) Mělník
obec, osada Lhotka u Litultovic (obec) Opava
obec, osada Lhotka (městský obvod) Ostrava-město
obec, osada Lhotka (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Lhotka (osada) Žďár nad Sázavou
obec, osada Lhotka (část obce) Český Krumlov
obec, osada Svachova Lhotka (část obce) Český Krumlov
obec, osada Zubčická Lhotka (část obce) Český Krumlov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)