Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kuklík (obec) [8066]



Nejstarší zpráva o vsi je z roku 1534, kdy na opisu listiny, jíž dal Jan z Pernštejna Novému Městu výhradní výčep piva v 18 okolních vesnicích, připojil písař poznámku, že není doložena nová ves Výmyslice. Tak se totiž zpočátku jmenoval Kuklík.

V roce 1564 již byla obec Výmyslice uvedena mezi vesnicemi, které dal Vratislav z Pernštejna do zástavy Novému Městu. Protože vesnice nebyla uvedena v roce 1500 při dělení pernštejnského panství na díly, vznikla tedy asi v období 1500 - 1534.

Název vesnice byl pravděpodobně přenesen z jižní Moravy, odkud sem byli povoláváni osadníci. Přibližně 5 km na JZ od Moravského Krumlova leží obec stejného jména.

Název Kuklík se objevuje v listinných zprávách až v roce 1568 v souvislosti s mlýnem na Kuklíku. V zápisu do purkrechtní knihy v tehdejším Německém v roce 1590 je teprve vysvětlena souvislost těchto dvou názvů vesnice. Obec tedy patřila od počátku k novoměstskému dílu pernštejnského panství a sdílela s ním jeho osudy. Nový název obce bývá odvozován od místního rybníka Kukla.

Obec má pečeť z roku 1808, v horní části znaku je běžící kůň a ve spodní části květina.

V roce 1927 byl při úpravě silnice neopatrným zacházením s dynamitem rozmetán dům č. 13 a o život přišly dvě osoby.

Nynější mlýn č. 21 byl založen pravděpodobně až v polovině minulého století. V roce 1934 vyhořel. V posledních letech byl přestavěn na penzion.

V roce 1976 byl Kuklík přičleněn ke Sněžnému, v roce 1990 se opět osamostatnil.

Na Kuklíku byla v roce 1651 postavena zkujňovací výheň, která spolu s výhněmi na Vříšti a v Líšné zpracovávala surové železo z kadovských vysokých pecí. Tato výheň je zmiňována naposledy v roce 1770. Nacházela se v místě č. 17 v horní části obce na říčce Fryšávce. Od 2. poloviny 18. století byla na Kuklíku těžena železná ruda a to na několika místech. Doly u Kuklíku byly v roce 1834 jedním z největších zdrojů železné rudy pro kadovské železárny. Poslední zmínka o dolech na železnou rudu na Kuklíku je z roku 1875, kdy je koupil hrabě Mitrovský pro štěpánovské železárny. Tamní vysoká pec však byla v provozu jen do roku 1876.

Nedaleko od části Chobot byl v roce 1964 prováděn rudný průzkum. Jedna z bývalých štol je dodnes zachována a je jedním z nejvydatnějších zdrojů pramenité pitné vody v celé oblasti.

V obci jsou dva chráněné stromy. Na Kuklíku u č. 10 lípa malolistá s výškou 22 m a v části Chobotský dvůr lípa velkolistá s výškou 25 m a obvodem kmene 820 cm. V dolní části obce se zachovala hráz rybníka Kukla, protržená v roce 1848. Rybník zadržoval vodu pro sklárnu ve Vříšti a pro zkujňovací železářské výhně ve Vříšti a v Líšné.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kuklík (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)