Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krásné (obec) [8060]



Vesnička Krásné leží administrativně v okrese Žďár nad Sázavou a náleží pod Kraj Vysočina. Obec se nachází v srdci Českomoravské vrchoviny 20 km severně od Nového Města na Moravě a 20 km západně od Poličky. Obec vznikla v době kolonizace Českomoravské vrchoviny na počátku tisíciletí, což dokazují románská okna objevená na zdi kostela při opravě v roce 1985. Dokazují, že zde stála osada s kostelem již asi v polovině 13. století kolem roku 1250.

Zdejší panství vlastnili nejdříve Pernštejnové asi do roku 1588. Pak se střídali různí majitelé až do roku 1778, kdy ho koupila rodina Belcrediových.

Dominantou obce je kostel sv. Václava. Celý katastr obce Krásné je součástí CHKO Žďárské vrchy. Severně se nachází skalnatý přírodní útvar 4 palice, Perníčky a zámek Karlštejn nad Svratkou, západně pak rekreační oblast Mílovy, hora Devět skal (838m), Malinská skála a Žákova hora, kde se nachází Stříbrná studánka ? pramen řeky Svratky. 1 km severovýchodně se rozprostírá přírodní útvar Žákovina, kde se vyskytují chráněné rostliny lilie zlatohlavá, náprstník velkokvětý a jiné. Je to turisticky velmi zajímavá oblast ? křižovatka vycházkových tras na Poličku, Jimramov, Svratku Sněžné a Nové Město na Moravě.

Dominantou obce je kostel sv. Václava z počátku 13. století. Dle historických poznatků a pokud paměť občanů sahá jsou v obci Krásné tři pohřební místa a to: 1. Do roku 1840 se pohřbívalo okolo místního kostela, který se nachází ve středu obce. Po tomto datu se začalo pohřbívat nad vesnicí směrem na obec Spělkov.V důsledku spodní vody (pramenů) byl tento hřbitov po 60ti letech opuštěn. V roce 1900 se vybudoval hřbitov nový s márnicí, je obehnán zdí cca 1,50m vysokou. rozměry hřbitova 74,80×24,5 tj. 1432m2.Tento hřbitov je rozdělen na dvě části,na část katolickou a evangelickou.Márnice je vybudována stejným dílem na hřbitově katolickém i evangelickém ale zvonice je postavena na evangelické straně hřbitova. Ve zvonici jsou zavěšeny dva zvony od Adolfa Hillasa vdova a syn v Brně 1900 Zvon velký: po obvodě jsou odlita tyto slova.Věř v pána Ježíše Krista a budeš spasen Ty i dům Tvůj. Náklad a majetek reformovaných evangelíků v Krásné. Zvon malý: Aj já umírám:A budeť Bůh s vámi. Nákladem mládeže v Krásné. Počet pochovaných občanů nelze zjistit v některých hrobech jsou pochováni lidé několika generací.

Zajímavost:Již po několik roků při odnášení zemřelého na hřbitov je vydáváno rozloučení, zvoněním, které se provádí jak v kostele katolickém tak i na zvonici evangelické.Snad roztají ledy mezi církvemi. Počet hrobů na jednotlivých hřbitovech: Na katolickém hřbitově se nachází 39 hrobů. Na evangelickém hřbitově se nachází 56 hrobů. 2. Světově významných osobností na našem hřbitově není, ale mezi občany kteří na našem hřbitově jsou pochováni jsou tací, kteří se zasloužily o rozvoj obce. Fajmon Josef č. 34 dlouholetý starosta obce od r.1917?1945 za toto období se vybudovalo mnoho děl.Výstavba obecního domu, hasičské zbrojnice, regulace potoka, zatrubnění potůčku do obecního rybníka, výstavba koupaliště(zaniklo), výstavba školy, telefonizace a elektrifikace obce. 3. Katolický hřbitov, nedaleko vchodu jsou dva malé hroby, děti jsou tu pochované a vedle nich soška malého andělíčka na podstavci. Již od založení hřbitova na tomto místě je.Je tomu asi tři roky,kdy ruka vandala urazila hlavu, ale dobrá duše nechala sošku restaurovat, je zase na svém místě ale trochu jinačí. Památné hroby z ocelovými křížy. Horní hrob opatřený nízkou ocelovou ohrádkou a odlitým dosti vysokým křížem.Majitele tohoto hrobu neznáme. Druhý hrob dolní, který je opatřen malým křížen na kamenném podstavci.Rukodělná práce zámečníka nebo kováře. Majitel tohoto hrobu není znám. Je možné, že v těchto hrobech jsou lidé z jiných vesnic, které pohřbily pod krásenkou farnost. Jsou to Krásné, Spělkov, Daňkovice, Podlesí dříve Walddorf. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Krásné Údolí (obec) Karlovy Vary
obec, osada Krásné (obec) Chrudim
obec, osada Krásné Pole (městský obvod) Ostrava-město
obec, osada Krásné (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Krásné Březno (městská část) Ústí nad Labem
obec, osada Krásné (osada) Šumperk



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)