Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kadov (obec) [8054]



Počátky obce Kadov úzce souvisejí se založením tamních železáren v pol. 17, století. Avšak již v odhadu novoměstského panství z r. 1587 bylo u obce Fryšava uvedeno, že v místě "Na Kadowie" má 6 fryšavských osadníků louky a obec pastvisko. Toto místo podle nejnovějších poznatků je třeba hledat na území fryšavského katastru, a to pod Fryšavou po levé straně silnice ve směru z Kadova.

Toto územé těsně přiléhá k hraničnímu lesu na hranici obou katastrů. Areál případné zaniklé vesnice zahrnoval nejen výše uvedenou louku, nýbrž také hraniční les a snad i část pozemků u Kadůvku. Není vyloučeno, že již dříve bývala v tomto místě zaniklá stejnojmenná vesnice (14. stol.), jejíž název sem byl přenesen osadníky povolávanými z jižní Moravy. Obec stejného jména leží na Znojemsku asi 8 km JZ od Moravského Krumlova.

Na tomto pustém místě v zalesněné oblasti nechal majitel novoměstského panství F.M. Kratzer ze Schönsberka postavit v rozmezí let 1646/1651 a 1660 dvě vysoké pece na výrobu železa (na Kadově a patrně u Podmedlovského mlýna). Při této huťi si začali dělníci stavět domky a obhospodařovat vymýcené paseky. Tak začala vznikat obec Kadov, uváděná podle lánského rejstříku novoměstského panství poprvé v roce 1656. Kadov zůstal trvale u novoměstského panství. V r. 1749 dostala obec pečeť, ve znaku má beránka s křížem. K obci patří samoty Kadůvek (bývalý Josefský panský dvůr založený v r. 1720/1727), Podmedlovský mlýn, kde v roce 1723 stála také pila a Kadovská pila (mlýn založen v r. 1760). V letech 1850 až 1870 patřila ke Kadovu Krátká. Kolem r. 1860 měla politická obec Kadov (i s Krátkou) 750 obyvatel, ředitelství hutí, školu, 2 mlýny, 3 hospody, 1 pekárnu, 3 řeznictví apod.. V roce 1976 byl Kadov přičleněn ke Sněžnému, od roku 1990 je samostatnou obcí.

Kadovská železářská huť, založená v roce 1651, byla v provozu až do roku 1874, kdy byla zrušena. Železná ruda pro huť se těžila v mnoha okolních vesnicích, ale také na několika místech přímo na Kadově. Jedním z těchto míst je poloha "Vápenice“ (v Mostinkách) při silnici na Nové Město na Moravě, kde se těžil i vápenec (při výrobě železa rovněž nutný) a Rovné doly situované u novoměstské silnice ¨naproti Vápenici. Na výrobu surového železa navazovaly zkujňovací výhně, které železo zušlechťovaly a které byly zpočátku na Kuklíku, ve Vříšti a v Líšné, později i na jiných místech (Křižánky a Milovy). V roce 1741 je jedna výheň uváděna také přímo na Kadově. Řízení těchto podniků měl v rukách tzv. šichtmistrovský úřad, který sídlil na Vříšti (nyní penzion Panský dům) a od r. 1864 přímo na Kadově (dnešní Kadovský dvůr). Kadovské železárny vyráběly užitkové i ozdobné předměty. Užitkové předměty především pro zemědělství, řemesla i stavebnictví (litinové potrubí, sloupy, litinové střešní tašky). Z ozdobných předmětů zejména známé kadovské litinové kříže, dezertní talíře, ale i náramky, prsteny, náušnice aj. Mezi r. 1685 a 1699 se tu vyráběla i munice (dělostřelecké granáty a koule). Největšího rozmachu dosáhla výroba železa v 18. a v 1. pol. počátku 19. století. V roce 1783 byl kadovský podnik objemem výroby druhý největší na Moravě (18 % celozemské produkce) a zdejší železo bylo označováno za nejlepší na Moravě. Některé výrobky kadovských železáren je možné zhlédnout v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě a litinové kříže porůznu v okolí (např. u kostelů na Fryšavě a ve Sněžném, v Novém Městě na Moravě, na rozcestí u Vříště aj.). Železná huť stála na návsi po pravé straně silnice na Herálec u říčky Fryšávky. V době největší slávy pracovali při huti 80 dělníků (stav 1848). Ještě dnes lze v tomto místě nalézt zbytky zdiva. V nízkém domku před kamenným mostkem bývala tzv. šlosárna, kde se upravovaly odlitky železárny. Za bývalou školou v lese se ještě dnes nacházejí zbytky dřevěného uhlí, které zde bylo páleno v milířích.

 Při silnici do Herálce u rozcestí na Devět skal stojí železný sloupek, těžký asi 180 kg. Byl vyroben rovněž v kadovských železárnách a váže se k němu pověst "O Honzovi z Bříště" (patrně Honza Staněk z vříšťské hospody podle pamětí dědouška Ondráčka z Maršovic). Ještě za doby poddanství (před r. 1848) se nemohli radní z Kadova a Herálce dohodnout o hranicích katastru obcí, a tak bylo ujednáno, že hranice budou tam, kam až donese známý silák Honza z Vříště těžký sloupek z Kadova na ramenou. Honza by patrně sloupek donesl téměř až do Herálce, ale v půli cesty se u něj dostavily neodkladné střevní problémy a sloupek shodil v místě, kde dnes stojí. V r. 1994 byl ale sloupek ukraden a v minulém roce byla na jeho místě vztyčena betonová imitace.

Nedávnou historii Kadova proslavily lyžařské závody (1969-1988), na kterých startovali významní reprezentanti Böhm, Jarý, Georgiev a tehdy jako žáci a dorostenci Koukal nebo Buchta. A totéž můžeme říct i o rázovité kadovské hospodě, která byla vyhledávána mnohými návštěvníky a kde se podává místní likér „Kadovánek“.

Bližší inforace o minulosti naší obce může zájemce získat četbou publikace „Kadov 1651 - 2001“.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kadov (obec) Strakonice
obec, osada Kadov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Kadov (obec) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)