Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jimramov (městys) [8051]



Jimramov leží na soutoku Svratky s Fryšávkou na rozhraní Čech a Moravy, v nadm. výšce 500 -740 m. Okolí láká k příjemným pěším a cyklistickým výletům i k zimním sportům. Jsou zde zajímavé přírodní útvary a z okolních kopců mnoho krásných výhledů do krajiny.

Městečko bylo založeno v polovině 13. století Jimramem z Pernštejna. V
letech 1462 -1588 za vlastnictví Pernštejnů byla udělena Jimramovu řada
privilegií, která v roce 1537 potvrdil císař Ferdinand I. Mezi ně patřilo právo pořádání trhů, čímž byla obec povýšena na městys a získala další práva - osvobození od robot, právo varečné a užívání lesů na kopci Padělku, Prosičce a Holém vrchu. Symbolizovány jsou ve znaku a pečeti. Nejstarší dochovaná pečeť je z roku 1578. Nejstarší písemná zmínka o Jimramově pocházíz r. 1361 od Artleba ze Starchowycz, který nedaleko vystavěl hrad Skály (Štarkov). Malá část hradu je dodnes zachována. Největší rozkvět prožíval Jimramov v letech 1700 -1800. Posledními majiteli od roku 1778 byl italský rod Belcrediů. Ti zde žili až do roku 1948, kdy byl zámek zkonfiskován. V roce 1991 získal rod Belcrediů zámek v restituci zpět.


V Jimramově se narodila či pobývala delší čas řada významných sobností:
Karel Slavíček, jezuita, matematik, hvězdář a hudebník, Jan Karafiát,
evangelický farář, spisovatel a publicista, spisovatelé Alois a Vilém
Mrštíkovi, Matěj Josef Sychra, katolický kněz, jazykovědec, obrozenecký
spisovatel či malíři Bohuslav Kozák, Čeněk Dobiáš, sochař František Žemlička aj.

Městečko si dodnes zachovalo starobylý ráz. Domy v okolí náměstí tvoří Městskou památkovou zónu vyhlášenou v r. 1991. Památkově chráněné a zajímavé objekty je možno obdivovat i v místních částech Sedliště, Trhonice, Ubušín. Řada objektů je chráněna jako kulturní památka. Je zde možno navštívit Síň rodáků - stálá expozice o historii obce a jejich rodácích, umístěná v budově Horní školy U sv. Jana Nepomuckého.

V parku Bludníku se pořádá od roku 1990 hudební Festival OTEVŘENO - JIMRAMOV.
K pěkným tradicím patří výstavy obrazů vysočinských krajinářů.

Sport:
Poloha a okolí Jimramova skýtá celou řadu možností pro pěší turistiku. Významným vyhlídkovým bodem je Prosička. V poslední době se stala velmi oblíbnenou náročnější cykloturistika. V teplém létě se mohou návštěvníci vykoupat v čisté vodě řeky Svratky. Za příznivého stavu je možné provozovat vodní turistiku. Pro hráče tenisu a volejbalu jsou k dispozici tři antukové kurty v Jimramově a jeden v Ubušíně.Dále je zde fotbalové hřiště.
V zimě je kraj protkán stopami běžeckých lyží. Sjezdaři mohou využít svahy s lyžařskými vleky v Novém Jimramově a v Sedlištích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jimramov (městys) Žďár nad Sázavou
obec, osada Nový Jimramov (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)