Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Javorek (obec) [8050]



Obec Javorek se nachází asi 12 km severovýchodně od Nového Města na modré turistické značce v CHKO Žďárské vrchy. V obci žije přibližně 110 obyvatel.

Vesnička Javorek leží v průměrné nadmořské výšce 590 metrů. Celková katastrální plocha obce je zhruba 390 ha, přičemž orná půda zabírá čtyřicetpět procent, pětina katastru obce je osázena lesním porostem a zbytek tvoří trvalé travní porosty.

 

Vznik a historie obce Javorek

Ves Javorek se původně nazývala Skála (r. 1350) podle hradu „Skála či Skály“, který stál na vrcholu strmého kopce tvořeného skalami a ves se nacházela v podhradí. Datum založení hradu není známo, předpokládá se však, že vzhledem k českému pojmenování hradu byl postaven a pojmenován již před rokem 1270, neboť později byly všechny nové hrady dle tehdejší módy označovány jmény německými. Zakladatel a první majitel hradu je též neznámý, s největší pravděpodobností jím ale byli páni ze Zubrštejna, později z Pernštejna, neboť jim v té době patřil celý kraj (od r. 1265).

Nejstarší dochovaná zmínka o Skalách je z roku 1365 v knize Mars Moravicus (Válečné dějiny Moravy), kde byl hrad vyobrazen jako jeden z nejhorších třech hradů obývaných lapky a zloději. V této knize bylo též území kolem hradu pojmenováváno jako Javorek. Markrabí Jan tyto tři hrady oblehl, dobyl a rozbořil.

Po dvaceti letech došlo k obnově hradu, majiteli se stali bratři Petřín a Jindřich z Javorka, což byli patrně členové vedlejší větve rodu Pernštejnského. V roce 1364 prodali celou ves Javorek panu Artlebu ze Stařechovic. Hrad byl v té době fakticky ještě pustý po zboření, teprve pan Artleb ze Stařechovic provedl jeho skutečnou obnovu a v roce 1384 ho postoupil svému bratrovi a synovi. V roce 1462 byl hrad prodán zpět původním majitelům - pánům z Pernštejna, avšak to již byl opět pobořený z času husitských válek.

Jan z Perštejna tehdy zakoupil Javorek jako část jimramovského panství.

Od roku 1778 byl hrad Skály stejně jako celé jimramovské panství v majetku rodu Belcrediů. Za druhé světové války však byla na majetek rodu Belcrediů uvalena nucená správa, protože se nepřihlásili k německému občanství. V roce 1976 se Javorek sloučil s Jimramovem a v roce 1990 se opět osamostatnil.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Javorek (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)