Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » obec, část obce (osada) » Fryšava pod Žákovou horou (obec)

Fryšava pod Žákovou horou (obec) [8037]



Obec Fryšava je poprvé zmiňována v roce 1560. Tehdy zde byla v provozu významná sklářská huť. Od poloviny 17. století se těžila v okolí železná ruda. V roce 1749 dostala obec pečeť, ve znaku má rádlo a nad ním hvězdu.

Fryšavská sklárna patřila spolu se sklárnou na Vříšti mezi nejstarší na novoměstském panství. V pol. 17. století byla na Fryšavě zavedena výroba benátského skla. V roce 1711 byla sklárna po úderu blesku silně narušena a v roce 1718 zcela vyhořela. Výrobky jsou uloženy v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě.

Na Fryšavě žilo mnoho významných osobností. Fryšavský lesník Rudolf Gabessam získal z Norska v roce 1891 lyže a jako jeden z prvních je na Novoměstsku začal používat. Do fryšavské hájenky přišel v roce 1922 Jiří Židlický-Harusák, jenž byl nejen lesníkem, ale i malířem a spisovate lem. Od roku 1929 zde žil malíř Václav Jícha. V roce 1903 sem přivedl básníka Otokara Březinu. Narodili se tu řezbář František Košík, hudební skladatel Pavel Čotek, docent pro obor hudební teorie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Z Fryšavy pocházejí také hudebníci F. Žák a J. Pavlovský.

V letech 1944-45 byla obec opěrným bodem odbojových skupin. Na Fryšavském kopci, kde bylo místo štábu je památník.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Fryšava pod Žákovou horou (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)