Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Černá (obec) [8029]



Obec byla založena asi v 15. stol. na pozemcích třebíčského kláštera a nazvána podle blízkého lesa "Černá", jenž se připomíná v roce 1464. Osudy obce byly spojeny s blízkým Měřínem. Jako ves se zákupní rychtou a manem je připomenuta v roce 1556, kdy ji získal Vratislav z Pernštejna. Jan Stránecký ze Stránec prodal roku 1557 statek Chroustenským z Malovar.

Jan Rafael Chroustenský vystavěl v Černé koncem 16. stol. zámek v renesančním slohu. Roku 1624 je zámek nazýván tvrzí. Po Bílé hoře byl zámek společně s panstvím rodu Chroustenských konfiskován, protože se účastnili stavovského povstání. Černá připadla spolu s celým panstvím italskému rodu Collaltů a její vývoj byl spojen až do roku 1918 s vývojem brtnického panství stejných majitelů.

Za Collaltů byla zámecká kaple zasvěcena sv. Antonínovi, jehož kult přinesli Collaltové z Itálie. Collaltové rovněž změnili název panství rudoleckého na panství Černá, neboť správa panství byla vykonávána z černického zámku. K panství patřilo sedm obcí Velkomeziříčska (městečko Měřín, Blízkov, Černá, Dědkov, Chlumek, Jersín, Milíkov), čtyři ze Žďárska ( městečko Bohdalov, Chroustov, Kyjov, Rudolec) a čtyři z Jihlavska (Arnolec, Nadějov, Staj, Zhoř).

Zámek byl v 18. stol. zbarokizován především v interiéru (jednoduché fresky a štuky). Jde o jednopatrovou budovu s mansardovou střechou, dominantou je třípatrová hranolová věž. V jejím prvním patře, kde byla původně kaple, se dochovaly fragmenty fresek.

Mezi zámkem a panským rybníkem stávaly vrchnostenské reality: bednárna, kovárna a mlýn. V roce 1585 zde býval též pivovar, sladovna, výpalna a druhý mlýn. Později se připomíná i myslivna, panská cihelna a pazderna.

Po roce 1918 bylo panství včetně zámku rodu Collaltů konfiskováno a zámek se stal součástí zbytkového statku. V té době došlo ke značné devastaci interiéru zámku a ke zničení fresek. Poslednímu majiteli byl statek po 2. světové válce konfiskován.

Hospodářské budovy užívalo JZD, objekt zámku využívala obec ke kulturním a společenským účelům (taneční a divadelní sál, kino, kancelář MNV, klubovny společenských organizací). Během těchto let prošel areál několika opravami.

Po roce 1989 byl zámek restituován a vzápětí prodán novému majiteli. Uskutečnila se poslední velmi rozsáhlá rekonstrukce, při níž byla zrušena kaple sv. Antonína. Nyní je zámek pro veřejnost uzavřen a slouží jako soukromé rekreační zařízení.

Kromě zámeckého komplexu se v obci jiné historické budovy nenacházejí. Mnohé zemědělské usedlosti zřejmě sice mají staré jádro, byly však v poslední době přestavovány. Pokud jde o historické artefakty, nejstarší je socha svatého Jana Nepomuckého před bývalou fořtovnou (č.p. 8). Bývá datována do 18. stol., stojí však na podstavci s letopočtem 1622. V roce 1994 byla renovována. Vedle budovy OÚ a hasičské zbrojnice stojí pomník padlým obou světových válek a opodál kamenný kříž (1907). Těch je v okolí celá řada, např. za obcí k Milíkovu pískovcový (1920) a při silničce do Blízkova železný.

Mimo zámek byla nejdůležitější institucí v obci škola. Ta byla založena v roce 1787, ve 20. letech 20. stol. byla postavena nová budova. V současnosti v obci škola není. Bohužel, ani budova školy nyní není v majetku obce, ačkoliv by se mohla stát náhradou za prostory, jež obec ztratila v zámku.

V roce 1902 byl v obci založen dobrovolný hasičský sbor. Zbrojnice, kterou hasiči postavili, se stala v roce 1990, po vysídlení ze zámku, i kanceláří obecního úřadu. Kritická situace z hlediska prostor pro úřední, kulturní, společenskou i náboženskou činnost byla v roce 1998 částečně vyřešena zakoupením a generální rekonstrukcí domu č.p. 65. V blízkosti této budovy ("Obecníku") byl vybudován i sportovní areál.

Z hlediska správního byla Černá vždy samostatnou obcí, s výjimkou let 1980-1990, kdy byla správně součástí spádové obce Měřín a v Černé byl pouze občanský výbor.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Černá voda (obec) Jeseník
obec, osada Černá Hora (městys) Blansko
obec, osada Černá v Pošumaví (obec) Český Krumlov
obec, osada Černá u Bohdanče (obec) Pardubice
obec, osada Černá (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Dolní Černá Studnice (část obce) Jablonec nad Nisou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)