Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Cikháj (obec) [8028]



Obec Cikháj se nachází v samém srdci Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy na silnici II/350 mezi Žákovou horou a Tisůvkou. Svojí rozlohou katastru 2 135 hektarů patří mezi největší v CHKO Žďárské vrchy, které je z podstatné části pokryto lesem (93%), Nadmořskou výškou 675 metrů se řadí mezi horské obce. V obci žije 107 obyvatel ( k 1.1.2009).

Spadá pod územní správu kraje Vysočina, okres Žďár nad Sázavou. Má vlastní samosprávu, jejím vedením je pověřeno 7 členné zastupitelstvo v čele se starostou. V budově obecního úřadu je zřízena knihovna a sál pro konání společenských akcí. Obec vlastní budovu pro krátkodobé ubytování - Chalupa Cikháj. V obci byla v roce 2001 znovu vysvěcena kaplička s.Anny. 13.5.2008 byl Cikháji slavnostně udělen znak a vlajka.
Mateřskou a základní školu využívá obec ve Světnově, Herálci a Žďáře nad Sázavou. Lékařskou péči zajišťuje poliklinika ve Žďáře nad Sázavou a nemocnice v Novém Městě na Moravě. Pohřbívání je duť ve Žďáře nad Sázavou II. nebo v Herálci, evangelíci ve Svratouchu. Poštovní službu zajišťuje pošta Žďár nad Sázavou II.

Cikháj je obec s nepravidelnou zástavbou, která je seskupena do samostatných „ostrůvků“, jež jsou od sebe odděleny travními plochami. Pouze zástavba v severovýchodní části je pravidelná – oboustranná ulicová zástavba.

V obci lze nalézt několik objektů zapsaných na seznamu kulturních památek : zvonička, boží muka, pamětní kříž, vodní mlýn a bývalá Joklova hospoda, dále jsou zde památky místního významu : dům č.p.8 s kasulovým oknem ve štítě, dům č.p.49, zemědělský dům č.p.39 a kaple při hasičské zbrojnici. V obci a jejím blízkém okolí je několik památníků 1.světové války a 2.světové války.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Cikháj (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)