Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březské (obec) [8023]



Katastr Obce Březské je velmi protáhlého tvaru, přičemž nejužší místo je 200 m a celková délka katastru od severu k jihu vzdušnou čarou je přes 11 km. Katastr Obce Březské sousedí s katastrem Města Velká Bíteš, vzdálenost po silnici je 7 km. Do Velkého Meziříčí je vzdálenost 20 km, do Brna asi 40 km. Krajské město Jihlava je vzdáleno 55 km.
Nadmořská výška je 470 m. Krajina obce je mírně kopcovitá, pole jsou střídána jehličnatými lesy. Celkové zalesnění katastru Březské je asi z 1/2 jeho výměry.
Pod obcí Březské se stéká potok Březinka a Borovinka a ten se u zastávky ČD vlévá do říčky Halda. U obce jsou dvě vodní plochy, obecní rybník za dráhou a požární nádrž na západní straně obce. Obě vodní plochy byly v poslední době revitalizovány.
Hranice katastru s obcí Níhov je tvořena třemi rybníky a to: Bařina (známý jako Níhovský rybník), soukromý rybník p. Tomka a rybník Halda.
U rybníka Bařina je na katastru obce Březské chatová oblast – asi 25 chat.

 

Historie

Historie naší obce sahá až do roku 1435, kdy je o ní zmínka ve Velkobítešské kronice. Zajímavé na historii naší obce je, že je tvořena dvěma částmi. Menší odloučená část zvaná Krevlický dvůr přímo sousedí s městem Velká Bíteš a je vzdálena od obce Březské 8 km. Do této části chodili občané naší obce robotovat.
Z novodobé historie stojí za zmínku partyzánský odboj v naší obci, především ukrývání vdovy po zastřeleném generálu Lůžovi, aktivní odpor proti německým okupantům (vyhlášení mobilizace 8.5.1945).

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březské (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)