Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bory (obec) [8019]



Bory se nachází 10 km severně od Velkého Meziříčí a 520 m nad mořem. Obec vznikla v r. 1972 spojením Dolních a Horních Borů, ke kterým patří osada Cyrilov. Obce však byly založeny už ve 14. století, jejich základ tvoří náves s kostelem. V Dolních Borech je to sv. Jiljí a v Horních Borech sv. Martin. Uprostřed  návsi v Cyrilově stojí zvonička. Obce spojila nová výstavba rodinných domků. Základní škola, obecní dům s byty, prodejna a víceúčelová budova obecního úřadu tvoří nové centrum. S 800 obyvateli  a katastrální výměrou 1647 ha patříme mezi největší obce regionu.   

Pole kolem obce jsou  obklopena rozsáhlými lesy. Údolím protéká potok Babačka, jenž se vlévá nad nádrží Mostiště do řeky Oslavy. Z kopců u Cyrilova (662 m.n.m.) je daleký výhled. U Borů se zachovaly cenné části přírody. Přírodní památka Mrázkova louka je rašelinnou loukou s rosnatkou okrouhlolistou. Přírodní památka Rasuveň chrání zbytek pralesovitého lesa s původní skladbou dřevin. Leží uprostřed lesního komplexu, jenž je nadregionálním biocentrem ÚSES. V Horních Borech jsou vyhlášeny dva památné stromy. Okolí obce je světoznámou mineralogickou lokalitou a zdejší minerály jsou bohatě zastoupeny ve sbírkách muzeí. V dole Hatě v Dolních Borech se těžil živec až do r. 1972. Zde se nacházely a stále nachází např. růženín, záhněda, turmalín, safír, andalusit a nově popsaný sekaninait. Celkem je to asi 100 minerálů a hornin. U Cyrilova byl v roce 1953 poprvé popsán cyrilovit. V kamenolomu v Horních Borech, kde se těží rula, byly odkryty veliké pecky serpentinizovaného peridotitu. Část katastru obce Horní Bory leží na hadcovém podloží.

Obyvatelům obce poskytují své služby základní a mateřská škola, pošta, farní úřad, dva hřbitovy,  kulturní dům, knihovna, prodejna smíšeného zboží a tři pohostinství. V obci jsou hasičská zbrojnice, turistická ubytovna, travnaté fotbalové hřiště, hřiště pro děti a rybník ke koupání. Kulturní dům s hasičskou zbrojnicí je také v Cyrilově. Některé druhy občanské vybavenosti slouží i menším obcím v okolí. Hospodářsky významné jsou zemědělství, kamenolom a lesní hospodaření. Jsou tu  drobní podnikatelé a řemeslníci, jejichž počet a činnost se rozvíjí. Většina obyvatel však vyjíždí za prací, zejména do Velkého Meziříčí. V obci je dobré autobusové spojení. Vedou tu žlutá a červená turistická značka a cyklotrasa Mlynářské stezky. V obci jsou rekreační chalupy, chaty a letní tábor.

Na lidové zvyky navazují nové tradice, rozvíjené např. ve Sboru pro občanské záležitosti. V roce 1997 byl obci udělen znak a prapor. Farní rada organizuje činnost naší farnosti. S dětmi a  mládeží pracují školy, Liga nekuřáků, Mladí ochránci přírody a sportovci. Senioři se schází v Klubu dobré pohody. Aktivní činnost vyvíjejí další organizace jako Sbor dobrovolných hasičů, Myslivecké sdružení, Český svaz ochránců přírody nebo Český zahrádkářský svaz.V rámci komunitní školy obyvatelé využívají různé možnosti vzdělávání. Je tu pestrá nabídka sportovního vyžití. Hodně se využívá školní tělocvična. V TJ Družstevník jsou 3 fotbalová mužstva, hraje se tu volejbal, hokej, nohejbal a stolní tenis, cvičí aerobik. Konají se tu „Pohár starosty obce ve volejbale“, „Cena Vysočiny v kolové“ nebo „Cyrhovská šlapka“. Život v obci  zaznamenává obecní kronika a je vydáván Borský zpravodaj.  Bylo otevřeno obecní muzeum. Každoročně se scházíme 1. ledna na Holém vrchu za Cyrilovem s obyvateli okolních obcí.

Dřívější budování obce stále  pokračuje. Obec  má schválenou územně plánovací dokumentaci.Obec je plynofikována a je tu čistírna odpadních vod. Škola je rozsáhle přestavěna  včetně nové  tělocvičny. S podporou EU -  ROP Jihovýchod bylo vybudováno školní a obecní hřiště.Máme nové  autobusové čekárny, chodníky a travnaté fotbalové hřiště. Na Cyrilově byla opravena místní komunikace a probíhají úpravy kulturního domu. Je tu čilá výstavba rodinných domků. Nová zeleň je vysazena na návsi v Dolních Borech a  u základní školy. U cest kolem obce jsou vysázena stromořadí. Začne se stavět kanalizace a připravuje se vlastní vodovod.

Tak se postupně plní aktualizované záměry Strategie rozvoje obce na období 2005-2015. Jsme zapojeni do Programu obnovy vesnice. V krajském kole soutěže Vesnice roku obec získala v r. 2007 Čestný diplom za vzorné vedení obecní knihovny, v roce 2008 Čestné uznání za vzájemnou  podporu a spolupráci obce a školy a v roce 2009 Čestné uznání za mimořádnou péči o zeleň v okolí obce. Obecní  knihovna obdržela státní cenu „Knihovna roku 2007“. Realizuje se projekt „Komunitní obec Bory“. Sídlo zde má „Národní síť venkovských komunitních škol o.s.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bory (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)