Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zubří (město) [8009]



ZUBŘÍ najdete na východě České republiky, v podhůří západní části Moravskoslezských Beskyd na jižních svazích Veřovských vrchů. Leží asi 4 km západně od Rožnova pod Radhoštěm v údolí Rožnovské Bečvy a kolem potoků Hodorfského (Zuberského) a Starozuberského. Severní část obce leží v Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Na místě původní lovecké osady byla roku 1310 založena pány z Krásna na 40 lánech vesnice Zubří. Patřila mezi první a největší vesnice rožnovského panství, jemuž vévodil až do poloviny 16. století na kopci Hradisko hrad Rožnov. Podle lidové báje obývali Zubří horníci, kteří pracovali v dolech na stříbro pod rožnovským hradem. Na protest proti krutému zacházení prý doly zatopili a ze Zubří uprchli do Uher. I když tato pověst historicky doložená není, jako kolonisté se do uherského Megeru (dnešního Palárikova na jižním Slovensku) zuberští skutečně stěhovali - ale až koncem 17. století.
Na rožnovském hradě i panství se vystřídala řada vlastníků, např. páni z Kravař (erb na obr.), z Cimburka, z Kunštátu, z Pernštejna. Nejdéle drželi panství Žerotínové (1548 - 1815), kteří přenesli své sídlo do Valašského Meziříčí. Posledními majiteli panství byli Kinští (1815 - 1848). Žerotínové postavili roku 1712 v Zubří v železné hutě - hamry, v nichž se zpracovávala vytěžená železná ruda až do roku 1775. Jediným pozůstatkem těchto hamrů jsou Hamerské rybníky na okraji obce.

Představitelem obce býval fojt. Posledními majiteli fojtství v Zubří byla rodina Palackých z nedalekých Hodslavic. Toto fojtství koupil Jiří Palacký, otec pozdějšího historika Františka Palackého, a po jeho tragické smrti byl fojtem jeho syn Jan. K historii rodiny Palackých se váže i dům, nazývaný Na Petrohradě, ve kterém je dnes umístěno Muzeum města Zubří.

Samostatná obec Zubří si roku 1850 zvolila svého prvního starostu, obchodníka Josefa Alexandra. Od té doby začíná obec vzkvétat. Největší pozornost je věnována rozvoji školství, jsou postaveny 3 školní budovy. Pro hospodářský, kulturní a společenský rozmach mělo velký význam jeho spojení s vnitrozemím železniční tratí Rožnov p.R. - Valašské Meziříčí, vybudovanou roku 1892. Nové železniční spojení umožnilo dojíždět za prací do průmyslových podniků ve Valašském Meziříčí, Frýdku či Ostravě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Zubří (město) Vsetín
obec, osada Zubří (obec) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)