Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kateřinice (obec) [7967]



Obec Kateřinice leží asi 5 km severně od města Příbor. Je obcí převážně zemědělskou. Správní území obce má výměru 552 ha. Obec má 608 obyvatel.

Historie obce
První zmínka o Kateřinicích je z roku 1358 jako o lénu olomouckého biskupství. Na malém pahorku v jižní části obce stávala kateřinská tvrz obklopena rybníky. Dodnes jsou patrny hráze, které rybníky obklopovaly, zachována zůstala i část kamenných klenutých sklepů a stará studna.

Ve 30. letech archeologické vykopávky odkryly bohatou kolekci keramických střepů, z nichž nejstarší lze datovat do 14. a 15. století.

Držiteli obce byli: rod z Kateřinic, Chorynští z Ledské (Ledné), Orlíkové z Lažiska, Harasovští z Harasova a Grafen Vetter v.d. Lilie. Dnešní název obce - Kateřinice - existuje od roku 1872.

Památky, kultura a sport
K historickým památkám patří hasičská zbrojnice s věžními hodinami a kamenný kříž z roku 1883. Občanům slouží knihovna s internetem.

Sportu a rekreaci slouží přírodní koupaliště, jehož nádrž má cca 2 ha a umožňuje i rybaření; a fotbalové a volejbalové hřiště - TJ Sokol.

Posezení a občerstvení najdete v restauraci Obecní dům a v restauraci Sport. Ubytování poskytne penzion Eva v blízkosti přírodního koupaliště


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kateřinice (obec) Vsetín
obec, osada Kateřinice (obec) Nový Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)