Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vysoká u Příbramě (obec) [7945]



Obec leží ve vyšší části příbramské pahorkatiny na okraji Brd a proto se z ní v jihovýchodním směru otevírá pohled přes nižší části pahorkatiny až na Šumavu. Sama pahorkatina má velice malebný ráz. 

V jižním a východním okolí Vysoké je dosti odlesněná , avšak s četnou rozptýlenou zelení a zachovalými venkovskými sídly. Nejvýraznější pohledovou dominantou je silueta kostela ve Třebsku.

Krajina má vysokou estetickou a přírodní hodnotu a představuje proto potenciál pro rekreační využití, které je posilováno i kulturně přítomností Dvořákova muzea v lesním zámečku.

První, bohužel jen nepřímá zmínka o existenci Vysoké se datuje dnem 18.listopadu 1367 a sice ve sporu   o obsazení fary ve Třebsku mimo jinými i Smilem z Vysokého. Název lokality zněl tady původně Vysoký, nikoliv Vysoká jako dnes. V průběhu staletí se uvádí "tvrz Vysoká jako stavení obytné S podzemními sklepy, kaplí, hospodářskými budovami, zahradami, chmelnicí, pivovarem s celým zařízením a ovčínem".   S plynutím času se podle dobových záznamů neustále měnili neúspěšní i úspěšní vlastníci na místním statku čp.1. Malebná vesnička Vysoká nebyla nikdy lokalitou, k níž by se upíraly oči světa. Změnu přivodil až pozdější Dvořákův pobyt na Vysoké. Zasazena uprostřed polí a lesů žila si životem drobných havířů , chalupníků a podělkářů a řešila denní starosti běžným způsobem své doby. V obci se narodil dramatik a spisovatel J.J. Stankovský , hostoval zde básník J.V.Sládek a občan Vysoké generál J.Kholl padl dne 22.9.1944 v bojích u Duklu. V místech kde žili jsou umístěny pamětní desky. Spisovatel a historik Jindřich V.Bezděka napsal v I.almanachu v roce 1979 o Vysoké: Někdy starobylé panské sídlo jihozápadně od Příbrami, pamětnice bratrovraždy rozvaděných sourozenců a zase idylické pohody mistra tónů Antonína Dvořáka s jeho holuby; vesnice vysunutá do příjemné polohy na okraji lesů, od kterých je daleký výhled do starého Bozeňska – to je Dvořákova Vysoká … Více zde: http://www.vysokaupribrame.cz/informace-o-obci/


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vysoká u Příbramě (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)