Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lazsko (obec) [7879]



Od první zmínky v roce 1336
Staletý vývoj Lazska je zajímavým příběhem života malé obce. Nacházíme v něm mnohé rysy společné pro osudy venkovského lidu, ale zároveň i specifické rysy dané přírodními, historickými a hospodářskými zvláštnostmi. Ryze zemědělský ráz obce byl ovlivněn v minulosti těžbou železné rudy a ve 20. století těžbou uranu. Obec se rozkládá v mírně zvlněné krajině a je obklopena Příbramskou pahorkatinou, Třebskou pahorkatinou s nejvyšším bodem Vojnou 667 m.n.m, Březnickou pahorkatinou s významnou Stráží 535 m.n.m. a Milínskou vrchovinou s Levínem 612 m.n.m. a Vrančí 608 m.n.m. Bližší obci je však Panin vrch s 572 m n.m. a památný Stříbrný s 552 m n.m. Katastr obce se prostírá v rozmezí 552 m.n.m. až 607 m n.m. Svažuje se na jih k Ostrovskému potoku. Obyvatelé obce stavěli svá obydlí podíl obou stran silnice, důležité spojnice směrem na Příbram a na Březnici.

Lazsko je připomínáno již v roce 1336 v listině Jana Lucemburského “1336 Thomas,possessor villae Lazsko”.

Ves Lazsko připomínaná v r. 1336, patřila manům, kteří měli za povinnost chránit královský hrad Kamýk. Ten byl od dávna občasným sídlem panovníka, zejména v období lovů. Král Jan Lucemburský v listině z 27.prosince 1336 uvádí všechny, kteří vykonávají manskou službu na hradě Kamýce. Všichni jsou střelci se samostřílem. Jejich povinností bylo být vždy v pohotovosti. Lazskému manovi patřila ves Lazsko s příslušenstvím v Lisovicích. Lazsko je uvedeno mezi patnácti manstvími náležejících kamýckému hradu.

Prvními známými lazskými many jsou z roku 1336 Tomáš, Matěj a Janek. Na konci 14. století vlastnila dvůr Anna, vdova po Jakubovi. Po smrti Anny převzal od Václava IV. r. 1400 statek v Lazsku Přibík z Tušovic, který byl královým komorníkem. V době husitské vlastnila statek Dorota z Lazska. O ni víme, že prodala v roce 1438 dvůr a ves Petříkovi z Lisovic. Ten prodal r. 1444 manství svému bratru Oldřichu řečenému Šotna z Lisovic. Ten již po roce prodal svůj majetek Petrovi ze Smolotyl a jeho manželce Anně. Petr ze Smolotyl se také psal jako Předbor z Radejšína. Roku 1453 koupil Lazsko Albert Šic z Drahenic. Od jeho syna Mikuláše koupil Lazsko Jan z Lomu řečení Kerunk. Po smrti Jana Kerunka z Lomu se ujali lazského vlastnictví jeho synové Kerunk a Jaroslav. V zápisu z roku 1496 se připomíná poprvé tvrz v Lazsku i když byla postavena zřejmě dříve.Lazsko převzal purkrabí Šebestián z Hrádku. Tímto končí téměř souvislá řada dokumentů, které nám umožnily sledovat vývoj vlastnictví manství v Lazsku.

Roku 1563 se na Lazsku připomíná Bedřich Chrastský z Chrastu s bratrem Kryštofem. Manské knihy karlštejnské se pro další období nezachovaly. před rokem 1589 vlastnil Lazsko Adam Chanovský z Dlouhé Vsi.

Z roku 1597 je známá lenní přísaha na manství Lazsko Zdeňka Kalenice z Kalenic:

„…zejména na tvrz Lasko s dvorem poplužním, s dědinami, lukami, lesy, háji, porostlinami, pastvištěm, chmelnicemi, s dvěma štěpnicemi, potoky, rybníky těmito jeden velký nad mlejnem, druhý slove Hubenov, třetí Milínský slove, rybníček na vsi, haltýře pod Hubenovem, dvě sázky pod těmito haltýři, dvě sázky v štěpnici, s mlejnem pod velkým rybníkem, s pivovarem, sladovnou, ovčínem s chalupou ovčáckou, s lidmi osedlými sedmi a krčmou vejsadní osmou v též vsi Lasku poddanými jeho, s platem na nich, robotami, slepicemi a všemi povinnostmi na nich i s tím se vším, což k tomu panství od starodávna v svých mezech a hranicích jest tak, jakž toho v držení a užívání jsou byli i on též jest.” / Bezděka,pozn. 10, Sněmy české, IX, 620, Praha 1897/

Zcela stejný byl výčet lazského majetku, pořízený při převzetí rytířského léna Vojislavem Branišovským z Branišova v roce 1606. V kritickém okamžiku dějinných událostí v roce 1618 přidal se Vojislav na stranu stavů proti panovníkovi. Když byl vydán konfiskační výměr 26.června 1622, byl již Vojislav mrtvý. Lazsko převzal Jaroslav Bořita:

Jaroslav Bořita svaté říše římské hrabě z Martinic, pán na Smečně a Karlštejně, JMsti římského císaře, uherského a českého krále rada, komorník a dvoru JM v království českém maršálek a purkrabí karlštejnský ráčil jest se manství Laska…. v držení a užívání bejti a zůstávati ”. /Rieger, F.L.” Slovník naučný, 4, 1864 str. 144/

Následujícího roku 7. června však prodal panství Janu Jindřichovi Chanovskému z Dlouhé Vsi, radovi soudu nejvyššího purkrabství za 3200 kop míšeňských. V roce 1650 je prodáno Lazsko rytíři panu Janovi Kolencovi z Kolna a v roce 1653 Přibíku Františkovi z Újezda na Březnici a Tochovicích. Při soupisu jsou zde uváděna jména rybníků: Milínského, Hubenova, Velkého a Pařezského. V roce 1663 převzal manství nejstarší syn Přibík Václav z Újezda. Po jeho časné smrti Jan Josef, jeho bratr. Po jeho smrti vlastní manství Mariie Anna z Újezda, provdaná Michnová z Vacínova. V roce 1740 koupil manské statky Lazsko a Lisovice Jan Václav Schönovec z Ungerswertu a Adleslöwen. V roce 1802 byl majitelem Jan Prokop Hartmann hrabě z Klarsteina c.k, komoří, nejvyšší maršálek v Čechách. Po šesti letech koupila Tochovice, Lazsko a Lisovice Dorota vévodkyně z Kurlandu, dále v roce 1812 je majitelkou Gabriela hraběnka Vratislavová z Mitrovic a po její smrti v roce 1840 byl lenní statek propůjčen císařovnou Marií Annou a roku 1841 samotným císařem Ferdinandem I. Vincencovi hraběti z Bubna a Litic. V roce 1849 prodal Lasko manželům Františku a Marii Šemberovým. Šembera byl kupcem a hospodářem v Blatné. Ve smlouvě je uvedeno mimo budov, pozemků, sklizně z roku 1848, zásob dřeva, prken a veškerého zařízení, také právo myslivosti, vaření a výčepu piva, vína a kořalky se všemi povinnostmi.

V roce 1861 koupil lazský statek univezitní prof. MUDr. Antonín Jaksch. Pokračoval v dostavbě zámku, ale když hořejší patro narušilo celou stavbu, dále nepokračoval a postavil menší novou budovu.

Pražské místodržitelství zrušilo výnosem z 1. srpna 1871 manský závazek Lazska ke Karlštejnu.

V roce 1872 koupil Lazsko hrabě Richard Clam Martinic s manželkou Louisou a spojil ho se statkem Kamenná. Dalším majitelem po synovi Bohumíru Clamu Martinici se stal od roku 1897 Florian Hernych s manželkou Julií, továrník v Ústí nad Orlicí.

24. září 1910 koupil statky Kamenná a Lazsko velkostatkář Otakar Brdlík.

2. listopadu 1940 se stal vlastníkem Ing. Mirko Uher. Správa velkostatku byla v Kamenné.

V roce 1950 byl na základě rozhodnutí soudu zkonfiskován majetek O. Brdlíka a jeho zetě Ing. M. Uhra. Rozsah obou statků před 2. světovou válkou byl 500 ha, nebo při pozemkové reformě získali drobní držitelé 32 ha. Takový byl vývoj vlastníků Lazska.

Zkráceně převzato z publikace vydané k 670. výročí obce Lazsko v roce 2006 text PhDr. Jaroslav Kozlík, tiskla Paleta spol. s r.o.
Publikaci je možno zakoupit na OU Lazsko v úřední den pondělí od 19.00 hodin zimního a 20.00 hodin letního času.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lazsko (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)