Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Klučenice (obec) [7868]



Obec Klučenice leží v jihovýchodní části příbramského okresu nedaleko Orlické přehrady. V okolí jsou žulové vrchy Klíčný vrch (474 m n.m.), Kocanda, Chachour.
K obci patří osady: Kamenice, Kosobudy, Koubalova Lhota, Planá, Voltýřov a Zadní Chlum. V současné době zde žije asi 500 obyvatel.

Název obce Klučenice je odvozen od slova klučiti, což znamená překopávat půdu. První zmínky o obci pocházejí z 12. století, kdy byla obec darována králem Václavem I. Rytířskému řádu Křižovníků s červenou hvězdou, ti pak založili také ves Kamenici.

V roce 1619 Klučenice zabral pán na Orlíku Petr ze Švamberka a ves byla vrácena až po bitvě na Bílé Hoře. V roce 1645 procházeli krajem Švédové, kteří obec zničili. Pustošení se ves nevyhnula ani v roce 1744, kdy přes ni prošla císařská armáda táhnoucí na Vysoký Chlumec a ani v době napoleonských válek.

Hlavní dominantou obce je barokní kostel sv. Jana Křtitele a sv. Antonína Opata, který připomíná kronika již v roce 1352. Původní kostel byl dřevěný, v roce 1720 byl však zničen mohutným požárem. Poté byl vystavěn kostel nový, tak jak jej známe v dnešní podobě. K největším skvostům jeho interiéru patří obraz od Petra Brandla na hlavním oltáři. Poslední rekonstrukce kostela byla provedena v letech 1993-95.

Další významnou stavbou Klučenic byla tvrz. Ta se bohužel nedochovala a připomíná ji jen dlouhý, ve skále tesaný sklep, tento je však v dnešní době zasypaný. Asi 1 km jihozápadně od Klučenic leží osada Voltýřov, dříve také nazývaná Voltéřov nebo Voltířov podle rytíře Valtra, který zde založil tvrz. Tvrz již dnes neexistuje a dochoval se z ní pouze zbytek zdi.

Západně od Klučenice na pravém břehu řeky Vltavy leží osady Podskalí (dnes kemp) a Kamenice. Severně od Klučenic pak najdeme osadu Planou, Kosobudy, Koubalova Lhotu a Zadní Chlum. Klučenice jsou velmi dobře vybavenou obcí. Najdeme zde tři prodejny, tři pohostinství, hotel, pět rekreačních středisek s ubytováním, kemp, ordinaci obvodního a dětského lékaře, poštu, základní a mateřskou školu. Pracují zde aktivní spolky, mezi které patří Sportovní klub, Myslivecká společnost nebo Sbor dobrovolných hasičů. Hasiči pracují také v osadě Voltýřov. V kulturním životě obce samozřejmě nesmí chybět tradiční pouť, která se slaví 24. června, a posvícení, které připadá na 10. listopad.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Klučenice (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)