Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sedlec (obec) [7798]



První nálezy svědčící o osídlení katastru obce jsou z období mladého neolitu. V lokalitě Pod hradem bylo nalezeno množství úlomků keramiky svědčící o delším osídlení nositeli kultury s moravskou malovanou keramikou. Po jejich odchodu pravděpodobně oblast na delší dobu osiřela. Další nálezy svědčící o dlouhodobějším osídlení jsou až z pozdně laténské ho období. První písemná zmínka o obci je v zakládací listině benediktínského kláštera v Třebíči. Klášter byl založen v roce 1101 a v soupise obcí náležejících klášteru je i naše obec.

Roku 1304 při tažení rakouských vojsk na Moravu byla obec vypálena houfy Kumánů a mnoho obyvatel bylo jistě odtaženo do otroctví. Třebíčský klášter měl v obci svého mana a jeden z nich kolem roku 1370 vystavěl Nový-Sedlecký hrad jako ochrannou pevnost proti hradu Lamberku. Hrad měl chránit majetek kláštera proti rozpínavosti drobné šlechty. Hrad zanikl po roce 1440 v době bourání hradů, nařízeném moravskými stavy. V písemných pramenech se dokumenty nedochovaly, pouze v urbáři panství náměšťského se pro rok 1445 uvádí "louka pod Novým hradem a lesové proti Novému hradu a Lamberku". V místech zříceniny hradu bylo objeveno pravěké sídliště s nálezy z období pozdního neolitu, zejména černě leštěná keramika. Manům klášterním sedícím na Sedleci se nevedlo nijak špatně o čemž svědčí zápisy z listin. Roku 1378 man Michek ze Sedlece koupil od Vachka z Pozdětína ves Pozdětín se dvorem a příslušenství. Jiný man Zikmund Prvák ručil od r. 1436 do r. 1464 za půjčky mnohých vladyk z okolí. Roku 1465 dal třebíčský opat Matěj obec Sedlec bratrům Peškovi a Jakubovi z Lirtbachu v Čechách do zástavy za 630 zlatých. Po dobytí kláštera r. 1468 prodal král Matyáš bez ohledu na tuto zástavu ves Sedlec bratrům Černohorským z Boskovic. Roku 1491 vykoupil Vilém z Pernštejna obec od pánů z Boskovic a připojil opět k panství třebíčskému. Vratislav z Pernštejna odprodal roku 1556 Oldřichovi z Lomnice a na Náměšti obce z okolí Náměště, mezi nimi i ves Sedlec. V té době byl manem kláštera Pavel Sychrovců. Po Oldřichovi z Lomnice zdědil majetek jeho příbuzný Jan Starší ze Žerotína. Po něm se ujímá majetku Karel starší ze Zerotína. V roce 1606 silně trpěla celá oblast nájezdy Bočkajových hord.

Karel starší ze Žerotína je jako protestant nucen po bitvě na Bílé Hoře prodat svoje panství Albrechtu Václavovi z Valdštejna. Ten prodává roku 1628 ucelené území, které vydrželo ve stejných hranicích až do r.l945.

Albrecht z Valdštejna prodal majetek svobodnému pánovi Janu Křtiteli Verdovi (Baptistovi) z Verdenberga, tajnému císařskému radovi. V roce 1666 připadlo panství dědictvím hraběti Václavu Adrianu z Enkevoirtu.

Po válce třicetileté proběhlo po celé zemi sčítání majetku a podle visitační komise v roce 1674 bylo v obci 19 selských statků, dva domky bez polí a 4 statky pusté.

Roku 1743 se panství dostalo na krátko do dědictví hrabat z Kufštejna, ti r. 1752 prodali panství hraběti Bedřichu Vilémovi z Haugvitz a Biskupic.

Po roce 1700 dochází k přerozdělování půdy mezi sedláky a tohle přerozdělení zachytila ve své zprávě rektifikační komise k r.1752. V katastru obce bylo 1561 měřic a 2 achtle polí, pastvin byly 4 měřice a 1 achtel.

Hagvitzové velmi dbali na úpravu lesů na panství a ke svým vyjížďkám do přírody si kolem roku 1830 nechali postavit na plošině s krásným rozhledem do údolí řeky Oslavy kruhovou poempírovou stavbu nazvanou "Gloriet". V okolí Glorietu a na stráních kolem řeky roste mnoho chráněných rostlin jako např. :brambořík evropský, bělozářka větevnatá, náprsník velkokvětý, vstavač bezový a řada dalších teplomilných rostlin.

Od r. 1828 je v obci v provozu škola.

V roce 1889 při rozšiřování školy byla k ní přistavena kaple. Pro velký počet dětí a nedostatečnost prostor byla v r. 1910 postavena nová trojtřídní škola i s bytem pro učitele. Před 1.světovou válkou odešlo mnoho mladých z obce do ciziny a to především do USA a jejich potomci dnes rodnou obec svých rodičů hojně navštěvují.

První světové války se zúčastnilo z obce 46 osob a padlo... občanů obce. Do konce roku 1919 byla obec Sedlec spojena s osadou Popůvky. V lednu 1920 byly Popůvky prohlášeny samostatnou obcí.

Prvním starostou obce byl po1.sv. válce v r.1919 zvolen Josef Dvořák.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sedlec (osada) Beroun
obec, osada Sedlec (obec) Plzeň-sever
obec, osada Sedlec (obec) Břeclav
obec, osada Sedlec (obec) České Budějovice
obec, osada Sedlec (obec) Litoměřice
obec, osada Sedlec (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Sedlec (obec) Třebíč
obec, osada Sedlec (obec) Praha-východ
obec, osada Sedlec (část obce) Plzeň-město
obec, osada Sedlec (osada) nezařazeno
obec, osada Sedlec (osada) Litoměřice
obec, osada Sedlec u Kutné Hory (městská část) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)