Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Přibyslavice (obec) [7781]



Přibyslavice jsou osadou velmi starou. Původně byly zřejmě pro svou důležitou polohu knížecím lesním statkem. Již v polovině 12. století zde stával kostel. Největší význam měly v polovině 13. století, kdy byly správním střediskem rozsáhlého území (přibyslavické provincie). Ve 14. století ztratily svou samostatnost a staly se pak až do roku 1848 součástí panství brtnického. Kostel, fara a farský statek po ztrátě samostatnosti patřily přechodně k brněnské kapitule a teprve v roce 1577 byly připojeny k brtnickému panství (sjednocení Přibyslavic). V 18. století byl vystavěn nový pozdně barokní kostel, zasvěcený Panně Marii a Přibyslavice se stávají známým poutním místem. Tehdy začalo v Přibyslavicích i školní vyučování. První škola byla postavena již v roce 1808, nová obecná škola v roce 1930 a mateřská škola v roce 1975.

V Přibyslavicích byla v roce 1690 založena papírna. Tradice papírenské výroby v různých formách trvá dodnes. Jejím současným pokračovatelem je akciová společnost Huhtamaki Česká republika a.s. (dříve Van Leer Jipack a.s.), která vyrábí, proložky na vejce a další obaly z nasávané kartonáže. Na okraji Přibyslavice, již v katastru obce Nová Ves, se nachází závod společnosti Mann+Hummel CZ, která je výrobcem filtrů pro automobilové a průmyslové aplikace.

Přibyslavice mají v současnosti kolem 800 obyvatel. Vedle místního průmyslu pracuje část občanů v zemědělství, část pak v závodech v okresním městě. K významným architektonickým památkám patří nejstarší kostel Sv. Anny a barokní kostel Narození P. Marie, které jsou památkově chráněny. Obec Přibyslavice je zasazena do krásné pahorkatiny Českomoravské vysočiny s nadmořskou výškou přes 400 m n.m. Krajina dává příležitost k romantickým vycházkám zejména kolem řeky Jihlavy.
V blízkém okolí na území sousední obce Číchov se nachází rekreační středisko Jalovec s lyžařským svahem a vlekem.

Zpracovala: PhDr. Marie Zaoralová


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Přibyslavice (obec) Brno-venkov
obec, osada Přibyslavice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)